Izmještanje s margine | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Izmještanje s margine

U Londonu će biti održano predstavljanje radova s izložbi održanih u sklopu festivala Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine.

FOTO: Steven Wong

  • A
  • +
  • -

U sklopu festivala Peopling the Palace(s) 2014., 2. lipnja na Queen Mary University u Londonu bit će održana prezentacija materijala s izložbe Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine, održane u Zagrebu 2013. i Beogradu 2014. godine u sklopu istoimenog festivala. Tom prilikom bit će održano i predstavljanje kataloga Ekstravagantnih godina kojim će rukovoditi Olga Majcen Linn i Sunčica Ostoić iz Zagreba te Milica Pekić iz Beograda.

Festival Ekstravagantna tijela, čiji počeci, u organizaciji udruge Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse, sežu u 2007. godinu, s Ekstravagantnim godinama predstavio je uzbudljivu, inspirativnu, senzualnu starost čijim tabuima suvremena umjetnost mijenja negativan predznak te ih time izmješta iz područja stereotipa, marginalizacije i diskriminacije. Ekstravagantne godine pokazuju starost kroz nekonvencionalne, drugačije i poticajne perspektive spram tijela i uma u stalnoj transformaciji – ekstatičnu i oslobođenu, ali ponekad i bolnu starost, putem umjetnosti, sociološkog, kritičkog i dokumentarnog pristupa.

Na izložbi koja je bila okosnica festivala bili su predstavljeni video i audio radovi, fotografije i instalacije nekih od najpoznatijih umjetnika domaće i strane suvremene umjetničke scene kao što su Sanja Iveković, Goran Trbuljak, Ivan Kožarić, Siniša Labrović, Ana Alvarez-Erreclade, Pilvi Takala, Mladen Stilinović, Sonja Vuk, Stahl Stenslie te mnogih drugih.

Projekt potpisuje kustotski tim kojeg čine Ivana Bago, Olga Majcen Linn i Sunčica Ostoić zajedno s kustosima partnerima Lois Keidan (LADA), Milicom Pekić (KIOSK) i Slavenom Toljem (MMSU). Partneri projekta su Galerija Klovićevi dvori i Zaklada Zajednički put, Live Art Development Agency i Queen Mary University (London), KIOSK (Beograd), Muzej moderne i suvremene umjetnosti (Rijeka) i Savez gluhih i nagluhih grada Zagreb

Izvor: Kontejner

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 22.05.2014