Izvađeni iz gomile | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Izvađeni iz gomile

Novi zbornik kritičkih tekstova u izdanju [BLOK]-a i DeLVe pokušava izbjeći već utvrđene analogije i reference te postaje poziv na mikroanalizu eksperimenata.

  • A
  • +
  • -

Okupivši tekstove naručene pretežno od nadolazeće generacije istraživača i istraživačica, autora i autorica, zbornik Removed from the Crowd: Unexpected Encounters I usmjeren je na konceptualne i eksperimentalne umjetničke, kustoske i institucionalne prakse koje se nisu nikad, ili su se rijetko, dovodile u vezu s paralelnim kretanjima izvan svog pojedinačnog konteksta. U  ovom slučaju van Latvije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Čilea, Perua, Poljske i Rumunjske. 

Ova knjiga postaje eksperiment u kojem se preko nekoliko neočekivanih susreta, iz kojih se može puno zaključiti, otvara mogućnost za razvijanje komparativnih čitanja. Namjera nije tek popuniti postojeće povijesno-umjetničke narative onim što je iz njih izostavljeno (tj. opisati kanonsku proizvodnju centra njegovim odgovarajućim odjekom na periferiji), već intervenirati u sam poredak diskurza koji oblikuju dominantne povijesti suvremene umjetnosti. U zborniku Removed from the Crowd: Unexpected Encounters I razmatraju se upravo takve prakse koje su i same tražile nove metodologije, propitujući međuprostore između individualnog i kolektivnog, privatnog i javnog, akcije i eskapizma, umjetnosti i neumjetnosti, umjetnika i kustosa, prirode i urbanog prostora, vidljivog i nevidljivog. Mnoge od njih su se odvijale u privatnim prostorima, u osami, u prirodi, ili su se kamuflirale kao neumjetnost, kao dio svakodnevnog života, protest, prepuna ulica, radikalno redefinirajući ili ignorirajući ideju publike. Štoviše, prije su računale (svjesno ili ne) na publiku koja će tek doći te se tako može reći da su mišljene za budućnost. Povjesničari umjetnosti pozvani da pridonesu ovoj knjizi, danas su njihova odgođena javnost koja ovim fenomenima pristupa iz historijske kao i iz suvremene perspektive, usmjerene i oblikovane vlastitim preokupacijama i prilikama.

Zbornik Removed from the Crowd: Unexpected Encounters I u izdanju [BLOK]-a (Lokalna baza za osvježavanje kulture) i DeLVe (Institut za trajanje, mjesto i varijable), uredile su Ivana Bago i Antonia Majača u suradnji s Vesnom Vuković. Tekstove su napisali Ivana Bago i Antonia Majača, Lucian Gomoll i Lissette Olivares, Aleksandra Jach, Miguel A. López, Nataša Petrešin-Bachelez, Edit Sasvári, Alina Serban, Mara Traumane i Vesna Vuković. 

Izdanje će biti predstavljeno 19. studenog u Galeriji Miroslav Kraljević.

Izvor:  [BLOK]
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 10.11.2011