Izvađeni iz gomile | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Izvađeni iz gomile

MSU poziva na razgovor o radu Mladena Stilinovića, predstavljanje kataloga izložbe Nula iz vladanja i promociju DVD-a Stilinovićevih eksperimentalnih filmova. 

&nbsp
01.02.2013 - 02.02.2013 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti
  • A
  • +
  • -

Predstavljanje publikacije i DVD-a te razgovor s umjetnikom održat će se 1. veljače u 17 sati u dvorani dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti

"Kolaž Izvađeni iz gomile (1976), kao i mnogi rani radovi Mladena Stilinovića, četrdesetak godina nakon nastanka zadobivaju nova čitanja i tumačenja. Upravo je njegova posljednja retrospektiva Nula iz vladanja u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti – kasno ili na vrijeme? – pokazala koliko je vrijeme bilo 'velikodušno' prema njegovim trošnim, jeftinim, efemernim radovima, kako su ih najčešće doživljavali suvremenici. Danas su napisani mnogi eseji nadahnuti tek naslovima ili temama Stilinovićevih kolaža, crteža, slika, fotografija, instalacija... Posljednjih godina neki od Stilinovićevih radova stječu status manifesta za nekoliko generacija umjetnika stasalih nakon pada Berlinskog zida. Artist who can not speak English is no artist; Rad je bolest; Pohvala lijenosti; Juriš kolači... samo su neki od tih naslova koji su postali dio 'folklora' svjetske suvremene umjetnosti.

Poslužili smo se naslovom Stilinovićeva kolaža Izvađeni iz gomile kao odskočnom daskom da bismo razgovor o Stilinovićevu radu – fotografiji zagrebačkog Trga Republike, iz koje autor izrezuje pojedince, vadeći ih iz sive socijalističke anonimnosti gomile – proširili i na društveni kontekst. Razgovarat ćemo, uz sudjelovanje kritičara i kustosa Ane Dević, Diane Nenadić, Branke Stipančić i Tihomira Milovca, o Stilinoviću kao vizualnom i filmskom umjetniku u čijem se radu jasno detektiraju društvene silnice, dok će o oblikovanju kataloga govoriti dizajner i umjetnik Boris Greiner. Pozvali smo i teoretičare mlađe generacije, Ankicu Čakardić i Petra Milata, da bismo raspravljali o razlikama u društvenim konfliktima sedamdesetih u odnosu na današnje, o utjecajima kontrakulture i anarhističke misli na generaciju iz sedamdesetih godina i utjecajima koji oblikuju današnji Facebook naraštaj, o paraliziranosti društva nekad i danas, o pojmu socijalne države, o goloj egzistenciji... Dakako, u svemu tome, kao 'povlašteni svjedok', sudjelovat će i sam umjetnik", stoji u pozivu. 

Sudjeluju: Mladen Stilinović, umjetnik; Branka Stipančić, urednica kataloga, kustosica i kritičarka; Diana Nenadić, filmska kritičarka i urednica; Ana Dević, kritičarka i kustosica WHW kustoskog kolektiva; Ankica Čakardić, filozofkinja i teoretičarka; Petar Milat, filozof; Boris Greiner, dizajner kataloga; Tihomir Milovac, kustos izložbe. Moderatorica: Nada Beroš, viša kustosica MSU-a.

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 31.01.2013