Izvađeni iz gomile: Neočekivani susreti II | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Izvađeni iz gomile: Neočekivani susreti II

Publikacija je dugoročni, istraživački i izdavački projekt Instituta za trajanje, mjesto i varijable - DeLVe.

19.11.2011 , Zagreb - Galerija Miroslav Kraljević
  • A
  • +
  • -

Osim predstavljanja publikacije Izvađeni iz gomile: Neočekivani susreti II u subotu, 19. studenog, od 12 do 15.30 sati, održat će se i otvoreni seminar Komparativni konceptualizmi: istraživačke metodologije i interpretacije čije su sudionice: Klara Kemp-Welch, Luiza Nader i Sarah Wilson.

Projekt Izvađeni iz gomile svoja je prethodna izdanja imao u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani i Pragu. Na temelju inicijalnog čitanja odabranih fenomena i koncepata koji su oblikovali umjetničke, kustoske i intelektualne prakse u Jugoslaviji tijekom 1960-ih i 1970-ih, projekt se otvara i preoblikuje svoje područje interesa i metodologiju, unoseći nove fragmente sa svakim novim poglavljem. Njegove osnovne preokupacije, koje se dotiču pitanja privremenih zajednica, odgođene publike, dionizijskog socijalizma, egzodusa, nude se kao polazišta za nove suradnje i neočekivane susrete s drugim istraživačkim procesima, u različitim geografijama. 

Serija seminara i publikacija Izvađeni iz gomile: Neočekivani susreti okupljaju recentna i metodološki inovativna istraživanja konceptualnih umjetničkih praksi 1960-ih i 1970-ih godina u različitim društveno-političkim kontekstima, s posebnim naglaskom na periferne geografije. Cilj nije tek ispuniti postojeće povijesno-umjetničke narative s onim što je njime izostavljeno, već intervenirati u sam poredak diskursa koji oblikuju dominantne povijesti suvremene umjetnosti.

Seminar Neočekivani susreti I, održan 2010. u suradnji DeLVe-a i BLOK-a, rezultirao je prvom publikacijom koja će biti predstavljena u okviru nadolazećeg događaja. Okupivši nove istrazivačke i tekstualne priloge pretežno od novije generacije istraživača/ica i autora/ica, zbornik dovodi u vezu konceptualne i eksperimentalne umjetničke, kustoske i institucionalne prakse koje se nisu nikad, ili su se rijetko, dovodile u vezu s paralelnim kretanjima izvan svog pojedinačnog konteksta, u ovom slučaju Latvije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Cilea, Perua, Poljske i Rumunjske. Autori publikacije su: Ivana Bago, Antonia Majaca, Lucian Gomoll, Lissette Olivares, Aleksandra Jach, Miguel A. Lopez, Nataša Petrešin-Bachelez, Edit Sasvari, Alina Serban, Mara Traumane i Vesna Vuković.

Seminar Neočekivani susreti II kojega uređuje Klara Kemp-Welch okuplja izbor komparativnih metodologija pristupanja internacionalnim konceptualizmima: teoriju afekta putem koje se razumijeva odgovor mađarskih i poljskih umjetnika na invaziju Čehoslovacke od strane vojnih snaga Varšavskog pakta 1968; istraživanje paralelnih materijala kako bi se doveo u pitanje narativ o ekskluzivitetu Moskovskog konceptualizma i njegovih mitova o nastanku; pojam prestrukturiranja društvenog u istočno-europskoj umjetnosti prije 1989.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 17.11.2011