Izvan domašaja pogleda | kulturpunkt

Najave Konferencija

<

Izvan domašaja pogleda

U organizaciji Instituta za povijest umjetnosti održava se međunarodna konferencija o suvremenoj fotografiji Metafora prtljage.

30.06.2015 - 01.07.2015 , Zagreb - Muzej za umjetnost i obrt
  • A
  • +
  • -

"Postoji li stvarna i metaforička prtljaga u fotografiji, gdje mnogo toga ostaje izvan domašaja naših pogleda? Zajedničku povijest umrežuju mjesta čiji je identitet određen (i) sukobima i stradanjima. Mnogi fotografi snimaju fragmente koje ne prepoznajemo, zamračena mjesta ispunjena slutnjom ili obilježena određenim vremenskim odsječkom; mjesta koja izgledaju poput filma i za koja se pitamo postoje li uopće; predjele koji na snimkama djeluju dokumentarno, no ne uspijevaju odgovoriti na pitanje – čega su dokumenti. 

Fotografija ostaje jedini vidljiv dokaz procesa istraživanja, traganja, pokušaja razgovora. Tijekom 20. stoljeća brojni su strani pa i francuski fotografi dokumentirali paralelne stvarnosti na području Hrvatske i bivše Jugoslavije, uspostavljajući kontakte i ostvarujući utjecaje na lokalnu scenu u koju su do neke mjere inkorporirali svoj senzibilitet i razumijevanje sredine. Spoj lokalnih i dislociranih 'gledanja' rezultirao je novim načinom tumačenja fotografske građe, koja je predmet istraživanja i interpretacija o kojima će se raspravljati za vrijeme konferencije", stoji u najavi konferencije.

Sudionici konferencije su Marija Borovičkić, Chien-Chi Chang, Barbara Čeferin, Jacques Defert, Christine Frisinghelli, Thierry Girard, Anthony Haughey, Sandra Križić Roban, Dubravka Osrečki-Jakelić, Jean-Marc Tingaud, Lea Vene i Sandra Vitaljić.

Konferencija će biti održana u Muzeju za umjetnost i obrt od 30. lipnja do 1. srpnja

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 23.06.2015