Izvan etablirane kulturno-umjetničke scene | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Izvan etablirane kulturno-umjetničke scene

Skupna izložba Bure baruta po sedmi put predstavlja mlade, neafirmirane umjetnike koji se predstavljaju samostalnim i odvojenim konceptima.

26.01.2018 - 18.02.2018 , Osijek - Galerija Kazamat

U sklopu Noći muzeja u osječkoj Galeriji Kazamat u petak, 26. siječnja s početkom u 20 sati otvorenje je izložbe Bure baruta 7: Luka Petrak, Mirna Pokorić, Dorian Trepić. HDLU Osijek sedmu godinu zaredom organizira skupnu izložbu pod nazivom Bure baruta. Izložba je namijenjena mladim, neafirmiranim umjetnicima koji su odabrani putem natječaja. Troje umjetnika predstavlja se samostalnim i odvojenim umjetničkim konceptima čime naglasak ostaje isključivo na umjetnicima bez obzira što su okupljeni pod jednom skupnom izložbom. Izložbi je svrha ukazati na postojanje mladih, kvalitetnih i školovanih umjetnika izvan etablirane kulturno-umjetničke scene i služi kao platforma za upoznavanje javnosti i struke s njihovim radom i djelovanjem.

Luka Petrak već duže vrijeme pokušava ovladati imaginarnim prostorom slikarskoga platna. Pri tome mu polazište nije vidljivi prostor koji bi jednostavno preslikao u zadani okvir slike, nego mu je zadatak istražiti na koji način s najmanjim brojem kompozicijskih elemenata dubinu zamišljene mentalne slike prevesti u onu vizualnu, odnosno kako transponirati zamišljeni prostor u onaj pikturalni.

Za djela Doriana Trepića trebalo bi se prije svega reći da su oblikovana principom redukcije. Držeći se doslovnog prijevoda ove latinske riječi, možemo se pitati što je to Trepića vodilo unatrag (re-duco), odnosno što je on to reducirao. Na izloženim se digitalnim printevima za kompozicijsku osnovu cjeline koriste elementi postojećeg prostor kojeg Trepić uzima kao predložak. U tom slučaju prostor unutar fizičkog okvira djela ne nastaje iz mentalne slike autora, nego iz postojećeg prostornog predloška koji dobiva svoj reducirani oblik.

Mirna Pokorić se bavi tragovima sjećanja. Pronađene artefakte u koje je upisano osobno ili tuđe sjećanje ona boja, otiskuje i premazuje vraćajući ih u izvorni ili pak stavljajući u posve novi značenjski okvir.

Izložba je otvorena do nedjelje, 18. veljače 2018.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 26.01.2018