Izvan granica | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Izvan granica

Izložba u galeriji Scheier propituje kulturu ne samo geopolitičke granice Slovenije i Hrvatske nego i one nevidljive – kulturne, socijalne i ekonomske.

21.02.2013 - 26.02.2013 , Čakovec - Galerija zgrade Scheier
  • A
  • +
  • -

Autonomni centar – ACT Čakovec i Galerija Scheier pozivaju sve zainteresirane na otvorenje grupne izložbe Iza granica u četvrtak, 21. veljače u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do 26. veljače. Na otvorenju će biti predstavljen projekt New Media Cross-Border, kratki film o projektu pod nazivom te knjiga proizašla iz projekta.

Iza granica izložba je na kojoj su zajednički radili multimedijalni umjetnici, pisci, vizionari, fotografi, video umjetnici, stručnjaci u otvorenim tehnologijama, glumci, glazbenici, antropolozi, 3D stručnjaci i umjetnici zvuka. Po svom karakteru izložba je grupna, participativna i suradnička, što znači da je od zamisli do realizacije samih umjetničkih djela sudjelovalo više osoba, svaka s osebujnim znanjima, sposobnostima i kreativnom nadogradnjom. Tematski izložba propituje kulturu ne samo geopolitičke granice Slovenije i Hrvatske nego i one ''nevidljive'' – kulturne, socijalne i ekonomske.

Izložba će biti otvorena multimedijalnim performansom akademske slikarice Kristine Horvat Blažinović pod nazivom Volim te. Bit će predstavljeni interaktivni radovi Milivoja Mimija Kuhara u suradnji s brazilskim novomedijskim umjetnikom Ricardom Palmierijem te radovi umjetnika i aktivista partnerskih organizacija iz Slovenije: Maje Kohek, Simona Poldaufa, Zdravka Pravdića-Peca, Ane Pečar i Vite Žgur. Uz predstavljene interaktivne instalacije, video radove te dokumentaciju umjetničkih performansa i akcija, publika će također moći sudjelovati u radionici izrade posebne vrste ekoloških sjemenskih bombica za pročišćavanje onečišćenog tla.

Koncept izložbe te kuratorski postav rad je magistra novih medijskih umjetnosti Krune Jošta, dok tekstove za brošuru potpisuju zagrebačka novomedijska umjetnica Martina Mezak, splitska kulturologinja, kustosica i umjetnica Nataša Kadin te mariborski pisac i aktivist Nino Flisar. Izložba Iza granica nastala je kao produkt dvogodišnjeg projekta Transdisciplinarnost i nove medijske kulture u razvoju prekograničnog područja (New Media Cross-Border) koji provode udruge Autonomni centar – ACT iz Čakovca, Kulturno izobraževalno društvo KIBLA iz Maribora, ONEJ – Društvo prekmurske pobude iz Murske Sobote i Udruga mladih V.U.K. iz Varaždina.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 14.02.2013