Izvan granica dokumentacije | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Izvan granica dokumentacije

Dominic Oldman, stručnjak za upravljanje digitaliziranom muzejskom građom, održat će predavanje u Muzejskom dokumentacijskom centru.

06.12.2016 , Zagreb - Muzejski dokumentacijski centar

Izvan granica dokumentacije, iskustvo British Museum-a naziv je predavanja Dominica Oldmana iz British Museum-a, koje će se održati u prostoru Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC) u Zagrebu, 6. prosinca u 13 sati. 

Dominic Oldman, stručnjak za upravljanje digitaliziranom muzejskom građom, predstavit će u svom predavanju model upravljanja digitaliziranom baštinom koji koristi British Musem iz Londona. Na primjerima iz vlastite kuće pojasnit će kako uspješno strukturirati digitaliziranu građu i osigurati tehničku operabilnost te kako na atraktivan način prezentirati digitaliziranu baštinu u virtualnoj stvarnosti.

Korisnička vizura baštine danas zasigurno ide u dva smjera; jedan je tradicionalni gdje se stručnjaci i ljubitelji baštine susreću s originalnim predmetom, dok je drugi virtualni u kojem se pristup dokumentiranoj baštini osigurava putem računala. Važnost muzejske dokumentacije, poglavito u računalnom obliku danas je od presudnog značaja jer u virtualnom svijetu daje brojne mogućnosti za stručnu i znanstvenu obradu određenih tema kao i za prezentaciju baštine široj javnosti. Za uspješno povezivanje umreženih informacijskih sustava i pripadajućih digitalnih zbirki nužna je primjena standarda za osiguravanje njihove mrežne i sadržajne interoperabilnosti kao i odgovarajuća mrežna struktura koja omogućuje brz i pouzdan prijenos sve kompleksnijih sadržaja do krajnjih korisnika.  

Dominic Oldman voditelj je istraživačkog odjela ResearchSpace u British Museum-u i viši je kustos u Collections Directorate. Njegov je profesionalni izazov računarstvo, bavi se novim informacijskim sustavima koji prezentiraju muzeje i kulturnu baštinu te ih usklađuje s metodama semantičkog weba.

Objavio/la zeljana [at] kulturpunkt.hr 02.12.2016