Izvan granica nosivog | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Izvan granica nosivog

Izložba Showpiece propituje što se događa kada se koncept showpiecea premjesti iz jasnih okvira sustava mode i direktno promišlja unutar izložbenog prostora.

13.10.2017 - 11.11.2017 , Velika Gorica - Galerija Galženica
  • A
  • +
  • -

U petak, 13. listopada u 20 sati u galeriji Galežnica otvorenje je izložbe Showpiece kustosica Ivane Čuljak i Lee Vene

U modnom sustavu showpiece zauzima posebno mjesto kao odjevni predmet ambivalentnih karakteristika koji ne egzistira nužno kao nosivi, utjelovljeni odjevni predmet, već kao slika, ideja ili koncept te kao manipulativno marketinško sredstvo. Teoretičarka mode Caroline Evans u knjizi Fashion at the Edge ističe kako je koncept showpiecea karakterističan za modu na rubu u čijoj scenografiji takav predmet ima višeznačnu funkciju. Kao "izlog" suvremene mode showpiece modnom dizajneru omogućava proširene oblike izražavanja izvan granica nosivog i izvan komercijalnih standarda mode. Rubno pozicioniran unutar sustava mode showpiece dokida mogućnost jasne kategorizacije, a kao komentar, kritika ili konceptualni odjevni predmet zahvaća područje izvan modnog zbog čega se često legitimira unutar muzejskog i galerijskog konteksta. Kao manipulativna marketinška strategija koja dizajneru osigurava vidljivost u medijima showpiece se kao slika vraća u sferu robne potrošnje kojoj se naizgled opire.

Što se događa kada se koncept showpiece premjesti iz jasnih okvira sustava mode i direktno promišlja unutar izložbenog prostora? Što koncept showpiecea znači u praksi mlađih autora koji djeluju na rubovima modnog sistema? Ako "svako razdoblje ima svoju scenografiju" (C. Evans) kako se ona odražava na interpretaciju showpiecea danas?

Izložba tematski polazi od koncepta showpiecea kojeg autori mlađe generacije Valerija Cerovec, Karla Jurić, Marko Mišković, Lucija Mandekić, Gala Marija Vrbanić u suradnji sa Stašem Mlinarom i Legame studiom čitaju oduzimajući mu materijalnost, inherentnu vizualnost te ga pomišljaju u kontekstu (osobnih) izvedbenih praksi, virtualne stvarnosti, kao zvuk, ili pak apstrahirajući njegovo značenje kroz mediji fotografije u kojem sama fotografija postaje svojevrsni showpiece.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 11.10.2017