Izvan heteronormativnog okvira | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Izvan heteronormativnog okvira

Sedamnaest radova s književno-znanstvenog skupa Dana Marije Jurić Zagorke obrađuju intimno građanstvo, obitelj, brak i spolnost u povijesnoj i suvremenoj perspektivi.

Pripremila: Matija Mrakovčić

FOTO: 19melissa68

  • A
  • +
  • -

Deveti Dani Marije Jurić Zagorke u organizaciji Centra za ženske studije i Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održani su od 17. do 22. studenog. Po njihovom je zatvaranju Centar objavio svoj prvi elektronički zbornik pod nazivom "Uzduž i poprijeko. Brak, zakon i intimno građanstvo u povijesnoj i suvremenoj perspektivi", koji obuhvaća znanstvene radove prošlogodišnjih Dana"Kako bismo što većem broju zainteresiranih omogućile nova čitanja Zagorke, ali i pokrenuli kritički dijalog u široj javnosti o pitanjima roda i spola, odlučile smo se za elektroničko izdanje. Isprepletenost Zagorkinog književnog opusa, novinarskog rada i aktivističko-feminističkog angažmana sa suvremenim društvenim kretanjima pokazala su se ključnima u interesu za temu propitivanja intimnog građanstva u njegovim povijesnim i suvremenim transformacijama", navode u Centru. 

U prvom dijelu zbornika predstavljeni su radovi Sanje Milutinović Bojanić, Adriane Zaharijević i Ivane Anić koji pomažu oblikovati širi okvir unutar kojega su smještene pojedinačne studije. Središnja cjelina zbornika donosi radove koji se bave rodom, brakom i domesticitetom u Zagorkinim tekstovima i životnim praksama. Tekstove pišu Kristina Jug, Lidija Dujić, Slavica Trgovac Martan, Slobodan Popratnjak, Biljana Oklopčić, Lucija Saulić, Snježana Babić, Vildana Pečenković, Nermina Delić i Sandra Prlenda. Treći dio zbornika prati povijesna kretanja i medijske reprezentacije ženskih i bračnih uloga tijekom 20. stoljeća do današnjih dana. Radi se o tekstovima Ane Rajković, Irene Selišnik, Ane Cergol Paradiž, Barbare Riman, Petre Majdak, Lee Horvat, Marije Ott Franolić, Irine Cheresheve, Vedrana Jerbića i Marijane Janjić.

"Povijesni pregled koji nam omogućuju tekstovi okupljeni u ovom zborniku ukazuje na to da je brak činio okosnicu ženina društvenog položaja čiji 'željezni zagrljaj' one nastoje oslabiti akomodacijom, promišljanjem, otporom odnosno aktivnim djelovanjem. Netipični izbori i prakse izvan heteronormativnog okvira izrazi su žudnje za slobodom združene s potrebom za sigurnošću i partnerstvom", zaključuje Sandra Prlenda u predgovoru.

Zbornik potražite na istaknutoj poveznici

Znanstvene tekstove recenzirale su Suzana Coha i Marina Protrka Štimec, uredile Lidija Dujić, Lada Čale Feldman, Renata Jambrešić Kirin, Rada Borić, Sandra Prlenda, Anita Dremel i Maša Grdešić, a e-izdanje uredila je Ana Pavlić. Za dizajn naslovnice zaslužan je Studio Bilić_Müller. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 15.12.2015

VEZANE VIJESTI

Za emancipaciju danas i sutra

Piše: Anja Grgurinović
Ženski antifašistički Zagreb bavi se organiziranjem tijekom, prije i nakon Drugog svjetskog rata s naglaskom na borbu za ženska prava, bilo politička, bilo socijalna i radnička.

Nova politika znanja

Pripremio: Vatroslav Miloš

U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu od 7. do 10. svibnja zasjeda regionalni Ženski sud – feministički pristup pravdi.

Dvostruka mjerila i tabui

Časopis Centra za ženske studije Treća na interdisciplinaran i inovativan način propituje rodne aspekte starosti i starenja.