Izvan ustaljenih okvira | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Izvan ustaljenih okvira

Journey to Jah nije samo priča o glazbi i glazbenicima, nego i dublji uvid u svakodnevnicu Jamajke opterećene bijedom, kriminalom i kolonijalističkim naslijeđem.

06.11.2014 , Zagreb - Dokukino KIC

Jedan Nijemac i jedan Talijan odlučili su svojim reggae pjesmama osvojiti Jamajku. Možda zvuči kao nemoguća misija, ali Gentleman i Alborosie su u tome i uspjeli! Redatelji Noël Dernesch i Moritz Springer proveli su čak sedam godina snimajući ovu dvojicu netipičnih reggae umjetnika koji tragaju za autentičnošću u Jamajci, zemlji rastafarijanstva i reggae glazbe, daleko od zapadnjačkog potrošačkog društva.

Tillmann Otto, njemački glazbenik poznatiji kao Gentleman, i talijanski glazbenik Alberto D'Ascola, znan kao Alborosie, dijele ljubav prema reggae glazbi i duhovnosti koju su pronašli na karipskom otoku blagoslovljenom fascinantnim prirodnim ljepotama, ugodnom klimom i kreativnim ljudima, ali i izmučenom oružanim sukobima i siromaštvom. Zajedno s protagonistima uranjamo u svijet gdje glazba služi kao ventil u borbi protiv siromaštva, kriminala i nedostatka perspektive, no ujedno i svijet obilježen dubokim i ohrabrujućim duhovnim vezama. Svijet o kojem Alborosie kaže: "Ovdje živi Bog. Ali i Sotona."

Film će biti prikazan u četvrtak 6. studenog u Dokukinu KIC, s početkom u 21 sat.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 04.11.2014