Izvan ustaljenih tokova | kulturpunkt

Izvan ustaljenih tokova

Osim tradicionalnog programa i lokacija, dio kulturnog sadržaja ovogodišnjeg Adventa preseljen je na nedovoljno iskorištene gradske lokacije, poput dvorišta Akademije likovnih umjetnosti.

Pripremio: Kulturpunkt.hr

FOTO: Akademija / Facebook

  • A
  • +
  • -

Ako se za neko područje domaćeg kulturno-umjetničkog stvaralaštva može reći da ga je aktualna kriza gurnula do samog ruba opstanka, to je glazbeni sektor – pogotovo onaj njegov dio koji živi isključivo od koncertnih nastupa. Organizacija koncertnih aktivnosti pokazala se iznimno zahtjevnom i rijetko isplativom djelatnošću, pa je i nakon otvaranja ugostiteljskih objekata glazbena ponuda u protekle dvije godine (izuzev par ljetnih mjeseci) značajno osiromašena. 

Priliku za popravljanje "krvne slike" koncertnih aktivnosti domaće glazbene scene predstavljaju nastupi u zimskom prazničkom razdoblju, a najveći takav događaj – zagrebački Advent u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba, partnera i Grada Zagreba – ove godine osim tradicionalnog programa i ustaljenih lokacija na središnjem trgu i reprezentativnim parkovima, dio svojih kulturnih sadržaja seli na manje frekventne ili nedovoljno iskorištene lokacije. Takvo je i dvorište Akademije likovnih umjetnosti čiji se ugodan ambijent posljednjih godina sve više prepoznaje kao dobar potencijal za održavanje open air koncerata. 

Tijekom prosinca će se u parku ALU-a održati niz koncerata bendova koji, unatoč popularnosti među lokalnom publikom, ne uživaju adekvatnu medijsku pozornost. O interesu javnosti svjedočio je već dupkom puni koncert otvorenja Adventa u Akademiji na kojem je nastupio elektropop dvojac Nipplepeople. I ostatak koncertne ponude na tragu je manje konvecionalnih glazbenih žanrova – u rasponu od trepa preko synth popa do retro akustično-elektronskog zvuka – s imenima poput Svemirka, Pocket Palme, Marisol i Kuku$a

U sklopu programa održat će se i niz kreativnih radionica, kao i tradicionalna prodajna izložba studenata Akademije likovnih umjetnosti Cash & Carry / Plati i nosi koja će u trajanju od 17. do 22. prosinca predstaviti novu generaciju lokalnih umjetnica i umjetnika.

Uz ALU, jedno od neočekivanih mjesta ovogodišnjeg Adventa predstavlja i atrij Zagrebačkog kazališta mladih u kojem se održavaju unplugged koncerti kvarteta At Ease pod vodstvom Željke Veverec. Slučajni i namjerni prolaznici Tesline ulice tako do 28. prosinca mogu uživati u izvedbama originalne glazbe iz ZKM-ovih predstava kao što su Sherlock Holmes, Čarobnjak iz Oza, Probe orkestra te drugih prigodnih hitova.

Koncertni program ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu možete susresti i na balkonima Tkalčićeve ulice i Opatovine, kod lanterni Gornjeg grada ili pod kupolom Oktogona, a više o lokacijama i izvođačima doznajte ovdje.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 15.12.2021

VEZANE VIJESTI

Potentna nadgradnja na vrijednim temeljima

Piše: Nina Čalopek

Odabirom izvođača, egzekucijom programa te ponajprije kvalitetom i raznovrsnošću predstavljene glazbe, ZEZ festival je pokazao da mu ne nedostaje svježine pod novim vodstvom.

Jer preživjeti se mora

Piše: Lujo Parežanin
Nepredvidive odluke nacionalnog i lokalnih stožera o održavanju profesionalnih umjetničkih izvedbi i koncerata ugrožavaju rad muzičara i doprinose nepovjerenju u protuepidemijske mjere.

Propuštena i pronađena zajedništva

Piše: Anamarija Žugić Borić

Usprkos pretjeranom limitiranju komunikacije s publikom, pandemijski je ZEZ Festival iznjedrio važne suradnje i zaključke o elektroničkoj glazbenoj i intermedijalnoj sceni.