Izvan utabanih tokova povijesti | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Izvan utabanih tokova povijesti

Mladi autor Mate Ugrin u svojim kratkometražnim filmovima istražuje periferna mjesta ispunjena čehovljevskom žudnjom za nečim većim i drugačijim.

12.10.2017 , Zagreb - MM centar

U četvrtak, 12. listopada u 19.30 sati u sklopu Kratkih slika - Runde kratkog MM centra u programu Mjesta u blizini prikazuju se filmovi Mate Ugrina i Aleksandra F. Stasenka.

Mladi autor Mate Ugrin u svojim kratkometražnim filmovima istražuje prostore koji se nalaze izvan utabanih tokova povijesti, malena mjesta koja se nalaze na periferiji jer se u njima prošlost još nije dovršila, a budućnost ne djeluje kao da će stići. Ta mjesta ispunjena čekanjem i žudnjom za nečim većim i drugačijim Ugrin istražuje vješto koristeći mogućnosti filmskog medija.

Kadrovi traju dovoljno dugo da emocionalno nasele prostor koji bilježe, a ljudi iz njih ulaze i izlaze bez neke njima dokučive dramaturgije koja bi njihovoj priči poklonila smisao. Atmosfera koja ispunjava njegova ne-mjesta jest ona iz Čehovljevih drama u kojima sve tek čeka da se dogodi, dok u međuvremenu djeluje okrutni rad vremena i zaborava. Uz najnovije filmove Mate Ugrina bit će prikazani poetikom im srodni dokumentarni filmovi Aleksandra F. Stasenka Posljednji i Poslije potopa.

Nakon projekcije slijedi razgovor s Matom Ugrinom.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 10.10.2017