Izvan žanrova i ograničenja | kulturpunkt

Najave Koncert

<

Izvan žanrova i ograničenja

Medijski Inventar Muzičkih Originala - MIMO na posljednjem koncertu ove sezone predstavlja Ohnokono, Mauve Lunel i Porto Morto.

07.06.2015 , Zagreb - MSU, Dvorana Gorgona
  • A
  • +
  • -

MIMO nastavlja s promocijom kvalitetne, autentične i originalne domaće glazbe koja prolazi mimo etera, sa zadaćom upoznavanja šire javnosti s vlastitim kulturnim bogatstvom i raznolikošću hrvatske glazbene scene. U nedjelju, 7. lipnja, u 20 sati u MSU-u predstavljaju se Ohnokono iz Koprivnice, francuska glazbenica Mauve Lunel i zagrebački bend Porto Morto

Koprivničanin Konrad Mulvaj bio je basist kultnog sastava Overflow, a predstavit će se pod pseudonimom Ohnokono. Nekadašnji punk rocker se, naime, od bendovskog angažmana i teške distorzije okrenuo za 180 stupnjeva da bi uplovio u solističke electro vode i pritom pokazao da mu je višegodišnje iskustvo sviranja u bendu donijelo kvalitetnu podlogu za smisleno eksperimentiranje i stvaranje sofisticirane klupske glazbe, istovremeno plesne i atmosferične. Tako je, u praksi, uspio potvrditi svoju tezu da kompjuter može zamijeniti bilo koji tradicionalni instrument, ali uz pripremu, vještinu, vježbe i znanje. Ohnokono će sve nabrojeno demonstrirati solo i - ekskluzivno - u suradnji s Mauve Lunel.

Mauve Lunel je odrastala u obitelji kreativaca koji se bave grafičkim umjetnostima i tekstilnim dizajnom. Stoga, nije čudno da svoju glazbu, svoj glas i poeziju, želi nesebično podijeliti s ljudima. Njezine pjesme su soundtrack skitnice koja je posljednjih godina lutala od Montreala preko Pariza do New Delhija. Ohnokono i Mauve Lunel će tijekom glazbene rezidencije u Sisku proizvesti novu koautorsku glazbenu suradnju koju će ovom prilikom i prezentirati.

Porto Morto je mladi sastav iz Zagreba koji trenutačno priprema debitantski album. Članovi tog benda svojim glazbeno-vizualnim radom odbijaju bilo kakve žanrovske podjele i ograničenja, a publika ih dočekuje kao pozitivno osvježenje na domaćoj sceni. Pjesme stvaraju spontano i kroz praksu razvijaju svoj pristup da na snimanje ne dolaze dionice koje se trebaju snimiti, nego ljudi koji žele nešto snimiti i imaju neku ideju oko pjesme i oko onoga što žele u nju dati te onda svi koji se zateknu na snimanju sudjeluju u kreativnom autorskom procesu. 

Glavni cilj projekta MIMO je osigurati vidljivost i kontinuirani razvoj autentičnog glazbenog stvaralaštva u Hrvatskoj koje uspješno prati europske trendove te je prepoznato i cijenjeno kod nas i u svijetu. MIMO je pokrenut u partnerstvu udruge ViBRa, FREE STAGE-a i HRT-a temeljenom na zajedničkim ciljevima i težnjama ka doprinosu pozitivnim promjenama na hrvatskoj glazbenoj sceni. Važni i nezamjenjivi suradnici u projektu su MSU i Grafička škola Zagreb.

Glavna aktivnost projekta MIMO je organizacija koncerata u multimedijalnoj dvorani Gorgona u MSU s izravnim prijenosom na 1. programu HR-a i video live streamom na više web portala. Live stream snimaju i montiraju učenici Grafičke škole Zagreb kao dio praktične nastave. Edukativnom aspektu publike doprinosi amfiteatarski oblik dvorane koji omogućuje posjetiteljima nesmetano praćenje procesa stvaranja glazbe uz kristalno čisti 3D zvuk. Isto tako na svakom koncertu se ugošćuju stručne osobe iz svijeta glazbe koji komentiraju izvođače i glazbu koja se sluša.

Cijena ulaznice je 20 kuna, a za srednjoškolce 10 kuna, od čega je 75% namijenjeno izvođačima, a 25% za organizaciju budućih koncerata. 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 27.05.2015