Izvaninstitucionalne prakse dokumentiranja povijesti | kulturpunkt

Najave Konferencija

<

Izvaninstitucionalne prakse dokumentiranja povijesti

Konferencija tematizira rad arhiva i knjižnica organizacija nezavisne kulture i civilnog društva u Hrvatskoj te perspektive razvoja tog područja.

29.11.2017 , Zagreb - Filozofski fakultet
  • A
  • +
  • -

Tijekom više od četvrt stoljeća djelovanja civilnog društva u Hrvatskoj javila se potreba za očuvanjem informacija i materijala koji svjedoče o njegovom razvoju, a koji uglavnom nisu adekvatno dokumentirani niti dostupni za istraživanje. Jednako tako, teme vezane za civilno društvo i nezavisnu kulturu su slabo zastupljene u formalnoj nastavi i mainstream medijima. Iako važnost dokumentiranja razvoja ovog polja do sada nije prepoznata u pravno-institucionalnom okviru, pojedine organizacije prikupljaju i obrađuju građu te omogućuju pristup građi korisnicima za istraživački rad, razvijajući tako arhivsku mrežu paralelnu onoj javnih institucija. 

Konferencija pod nazivom Nezavisna kultura i civilno društvo: izvaninstitucionalne prakse dokumentiranja povijesti održat će se u srijedu, 29. studenog, od 10 do 14 sati u konferencijskoj dvorani knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu i predstavit će kontekst praktičnog rada te uvjete potrebne za razvoj djelovanja arhiva i knjižnica civilnog društva u Hrvatskoj, kao i teorijski okvir koncepta javno dostupnog znanja te arhiva zajednice, poznatijih pod engleskim nazivom community archive. 

Na konferenciji će govoriti i arhive predstaviti Dunja Kučinac (Centar za dokumentiranje nezavisne kulture / Kulturtreger), Goran Zlodi (Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu), Tomislav Medak (Multimedijalni institut, Javna knjižnica), Nikola Mokrović (Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, community arhivi), Tina Đaković (Knjižnica Ranko Helebrant u sklopu Kuće ljudskih prava), Igor Drvendžija (Arhiv Srba u Hrvatskoj), Jasminka Pešut (Knjižnica Centra za ženske studije). 

Konferenciju organiziraju Udruga za promicanje kultura Kulturtreger, Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta te Centar za dokumentiranje nezavisne kulture.

Više potražite na službenim stranicama Centra ili Facebook eventu.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 22.11.2017