Izvedba i javnost | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Izvedba i javnost

Istraživački projekt Public Sphere by Performance Ane Vujanović, Bojane Cvejić i Marte Popivode bit će predstavljen u Mami.

22.03.2013 - 23.03.2013 , Zagreb - net.kulturni klub mama
  • A
  • +
  • -

Public Sphere by Performance rezultat je dvogodišnjeg istraživačkog projekta Izvedba i javnost kojeg su tijekom rezidencije TkH-a u Les Laboratoires d’Aubervilliers provodile Ana Vujanović i Bojana Cvejić, a dio istraživanja poslužilo je kao osnova za dokumentarni film Yugoslavia: How Ideology Moved Our Collective Body Marte Popivode.

"Malo je pitanja tako politički važnih kao što su ona koja se tiču javnoga/javnosti - što je ono, što želi i, moguće najvažnije, tko ili što je želi uništiti u ime neoliberalne privatizacije i 'poretka' nametnutog od strane državne vizije 'javnosti' mobilizirane protiv vlastitog naroda. Baveći se pitanjem javnosti kroz prizmu izvedbe, Bojana Cvejić i Ana Vujanović precizno ocrtavaju prošlost, sadašnjost i budućnost 'javnosti' u doba kada su svi njeni temelji - poput socijalne države, jake demokracije i kolektivnih pokreta - marginalizirani ili uništeni", zapisala je o knjizi Nina Power, predavačica na londonskom Roehamptonu.

Polazište istraživanja Izvedba i javnost problem je javnosti koji se periodički ponavlja: to pomračenje javne sfere kroz 20. stoljeće pokazatelj je krize predstavničke demokracije. Teorijske i političke perspektive tog transdisciplinarnog istraživanja potječu od isprekidanih iskustava sudjelovanja u javnoj sferi u bivšoj socijalističkoj Jugoslaviji i suvremenom zapadnom neoliberalizmu. TkH predlaže analizu i diskusiju o javnosti i njenim nezadovoljstvima kroz nekoliko modela masovne i kolektivne izvedbe, poput "socijalne drame" i "socijalne koreografije".

Knjiga Public Sphere by Performance i dokumentarni film Yugoslavia, how ideology moved our collective body bit će predstavljeni u Mami, 22. ožujka u 19.30 sati, kao dio simpozija Potrgane izvedbe: Vrijeme i (ne)ispunjenje koji organiziraju BADco. (Zagreb), Maska (Ljubljana), Science communications research (Beč), Teorija koja hoda (Beograd) i Film-protufilm (Zagreb).

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 22.03.2013