Izvedba u kontekstima | kulturpunkt

Izvedba u kontekstima

Na konferenciji posvećenoj prespitivanju umjetničkih i kustoskih metoda u odnosu na izvedbene prakse izlagat će teoretičarke izvedbe, umjetnici, dramaturzi i znanstvenice.

Pripremila: Hana Sirovica

Performans Željka Zorice Šiša "12 stolica" (2013). FOTO: Lovro Rumiha

  • A
  • +
  • -

U Pogonu Jedinstvo 22. i 23. listopada održat će se How To Do Things With Context, konferencija posvećena preispitivanju umjetničkih i kustoskih metoda u odnosu na prakse izvedbenih umjetnosti te njihove medijske, društveno-političke i ekonomske kontekste. Na simpoziju će sudjelovati teoretičarke/i izvedbe, dramaturzi/ginje, znanstvenice/i i umjetnici/e, a program uključuje niz predavanja i diskusija o odnosu umjetnosti, institucionalnog i izvaninstitucionalnog sektora.

Konferencija je dio projekta Curating in Context koji nastaje u suradnji zagrebačke Akademije dramske umjetnosti s udrugama Tanzfabrik iz Berlina, Lokomotiva iz Skoplja te Umjetničkim sveučilištem u Stockholmu. Namjera projekta, kako stoji u najavi, jest "stvoriti znanje, promisliti kustoske prakse i valorizaciju umjetnosti, njihove sociopolitičke i ekonomske kontekste, odnos prema aktivizmu, društvenim pokretima i samoorganizaciji". 

Među ciljevima suradnje nalazi se osmišljavanje novog studijskog programa Izvedba u kontekstu koji bi provodio se na Akademiji dramske umjetnosti, kao i koncipiranje silaba kolegija Curating in Context koji će se održavati u suradnji partnerskih institucija i organizacija. Obrise budućeg studijskog programa te proces rada na njemu predstavit će u Jedinstvu Kristine Slettevold, Biljana Tanurovska, Nikolina Pristaš i Una Bauer.

Jedan od fokusa ovog projekta, koji se nakon dvije godine provedbe nalazi u završnoj fazi, jest društvena uloga civilnog društva. Konferencija je dijelom posvećena Pogonu kao prvom primjeru civilno-javnog partnerstva u Zagrebu te uključuje razgovor o sudioničkom upravljanju u kulturi (u kojemu će sudjelovati Mirela Travar, predsjednica SU Operacija Grad te Janja Sesar, ravnateljica Pogona) te obilazak trnjanske mikrolokacije koji će voditi arhitekt Antun Sevšek.

U izlaganju o materijalnosti podučavanja i učenja, talijanska istraživačica i teoretičarka Giullia Paladini osvrnut će se na ograničenja zapadnjačkog akademskog okvira, dok će se problemima i potencijalima umjetničkih institucija baviti razgovor Silvije Bottiroli i Floriana Malzachera koji će moderirati Silke Bake. Program konferencije uključuje i niz rasprava o postjugoslavenskom kontekstu. O specifičnostima dramaturških praksi naših prostora, ali i njihovom utjecaju na zapadnije kulturne sredine razgovarat će Bojana Kunst, Ana Vujanović, Janez Janša, Aldo Milohnić, Ivana Ivković i Goran Sergej Pristaš uz vodstvo Mile Pavičević. Konferenciju će zaključiti rasprava o položaju queer umjetničkih i kustoskih praksi na prostorima bivše Jugoslavije. U njemu će sudjelovati Slavčo Dimitrov, Iva Kovač i Marko Gutić Mižimakov, a moderirat će ga Jasna Jasna Žmak.

Radni jezik konferencije je engleski, a sudjelovanje na pojedinim segmentima programa potrebno je najaviti putem maila.

Više detalja o rasporedu i predavačima dostupno je ovdje

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 18.10.2021

VEZANE VIJESTI

Izlazak iz vlastite kože

Piše: Hana Sirovica

U monografiji Vježbanje nemogućeg autorice Une Bauer prelamaju se različite perspektive članica i članova izvedbene skupine BADco.

Participacija se razvija u nezavisnoj kulturi

Pripremio: Lujo Parežanin

Projekt REG.lab pod vodstvom platforme Kooperativa povezuje kulturne centre i mreže u regiji s ciljem zagovaranja novih, demokratičnih i participativnih modela upravljanja.

Umjetnost i kritika u postdigitalnom dobu

Pripremila: Hana Sirovica
U suradnji s Organom Vida, Kulturpunkt organizira konferenciju posvećenu kritičarskim, kustoskim i umjetničkim pozicijama koje komentiraju digitalnu transformaciju suvremene kulture.