Izvući deblji kraj | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Izvući deblji kraj

Autorica i izvođačica Irena Boćkai svojim performansom predstavlja novu viziju Medeje kao majke, ubojice, osvetnice – egzilantice.

22.03.2019 - 25.03.2019 , Zagreb - Pogon Jedinstvo
  • A
  • +
  • -

Nakon izvedbi performansa u Pisi i Veneciji na temu izvlačenja debljega kraja, izvedbena umjetnica Irena Boćkai s ovom se temom, zaokruženom pričom o Medeji, predstavlja zagrebačkoj publici u Pogonu Jedinstvo. Predstava se izvodi u formi performans kazališta.

Predstava je dio programa Pogonator-inkubator suvremenog kazališta i plesa. Autorica  i izvođačica svojim performansom predstavlja novu viziju Medeje kao majke, ubojice, osvetnice – egzilantice. Za fotografije i video zadužen je Doringo, a produkcija je ostvarena u suradnji Trećeprostora i Pogona – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade.

Kroz priču o Medeji u predstavi se progovara o fenomenu izvlačenja debljega kraja te se predstava izvodi kao prolog za one koji uvijek izvuku deblji kraj. Izraz “izvući deblji kraj” može se tumačiti na dva načina. Prvo tumačenje odnosi se na to da je netko dobio bolji dio odnosno da je imao sreće i dobio više nego što zaslužuje, ali se ipak češće tumači na potpuno suprotan način. Uglavnom onaj koji "izvuče deblji kraj" nije prošao dobro u nekoj situaciji odnosno – on je najgore prošao u situaciji u kojoj mu je (najvjerovatnije) bila potrebna sreća kako bi se sve završilo kako treba, ali za njega ipak nije.

U predstavi je poseban naglasak na toposu egzila što označava bijeg u drugi prostor, napuštanje vlastite kulturne sredine i pokušaj asimilacije s novom. Egzilantska pozicija u kojoj se Medeja nalazi promatra se kao arhetipska situacija koja zahvaća one koji su prisilno napustili vlastiti dom. Međutim iako Medeja samovoljno napušta svoj dom, dolaskom u novu sredinu ona se ne uklapa u nove kulturne okvire te mora biti prognana kako bi se održao sustav vrijednosti kojemu ona ne pripada. Nepremostivi jaz između nje i nove okoline stigmatizira je kao vječnu pobunjenicu i prognanicu.

Prisutna je i priča o potrazi za zlatnim runom, što je ontološka suprotnost od ideje izvlačenja debljega kraja. Umjetnica u izvedbi evocira osobna sjećanja iz djetinjstva, legendu o zlatnom runom prema kojoj je ono zakopano ispod pulske Arene. Runo se odmotava tokom trajanja izvedbe, a netko mora izvući njegov deblji kraj…

Premijera predstave je 22. ožujka u 20 sati, a reprizne izvedbe održavaju se 23. i 25. ožujka.

Ulaznice su dio inicijative Umjetnost dostupna svima prema kojoj gledatelji samostalno određuje cijenu ulaznice nakon odgledane predstave. Ulaznice rezervirajte na mail adresi.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 15.03.2019