Jačanje dokumentarne produkcije | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Jačanje dokumentarne produkcije

Ove godine, po prvi puta, jedna od radionica programa EURODOC, namijenjenog profesionalcima s područja dokumentarnog filma, održat će se u Hrvatskoj.

Redovita godišnja radionica programa EURODOC u kojoj sudjeluje 28 producenata iz 15 zemalja uključujući Čile, Novi Zeland, Senegal, Kanadu i Meksiko, održat će se u Mariji Bistrici, od 5. do 10. lipnja, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Šestodnevna radionica posvećena je razvoju dokumentarnih projekata za međunarodno tržište s posebnim naglaskom na izradi troškovnika, 'pakiranju' projekata i usmjeravanju na sklapanje koprodukcija. Producentica Zdenka Gold, iz zagrebačke produkcijske kuće SPIRITUS MOVENS, hrvatska je polaznica cjelogodišnjeg edukativnog programa radionica EURODOC u 2011. godini, s projektom Mediteranska trilogija redatelja Marka Stanića.
 
U okviru rada druge redovite radionice godišnjeg programa EURODOC održat će se i Transregionalna radionica koja je rezultat višegodišnje suradnje triju institucija iz audiovizualnog sektora; Audiovizualnog fonda autonomne pokrajine Friuli Venezia Giulia, Slovenskog filmskog centra i Hrvatskog audiovizualnog centra, s ciljem jačanja suradnje unutar dokumentarnog sektora spomenutih zemalja. Riječ je o posljednjoj od triju radionica koje su dosad održane u Italiji (Gorizia, rujan 2009.) i Sloveniji (Bohinj, ožujak 2010.).
 
Transregionalnu radionicu čini grupa od 10 profesionalaca odabranih iz zemalja regionalnih partnera programa EURODOC: Italije, Slovenije i Hrvatske. Sa svojim dokumentarnim projektima u toj radionici sudjeluje i šest producenata iz Hrvatske: Tatjana Aćimović (DA FILM) s projektom Shorter Route, Miljenka Čogelja (HULAHOP) s projektom Diana's List, Vanja Jambrović (RESTART) s projektom Silent Flight, Ljubo-Joseph Lasić (MITROPA) s projektom The 27th Picture, Jana Šivak (NUKLEUS FILM) s projektom Decisions Ricochet i Maja Vukić (FADE IN) s projektom Sick. Voditeljica ovogodišnje Transregionalne grupe je Kristiina Pervilä-Andersson iz produkcijske kuće Millennium Film iz Finske, a njen će rad biti usmjeren na analize projekata sudionika radionice, procjene scenarija i ukupne konzistencije i tržišne pozicije projekta.
 
Za trajanja programa EURODOC u Mariji Bistrici će se održati i prvi ovogodišnji seminar za televizijske urednike u kojem sudjeluje 15 urednika. Voditelji seminara su Erkkii Astala, voditelj Odjela za koproducije na YLE Televiziji u Finskoj i Thierry Garrel, bivši voditelj Dokumentarnog programa na ARTE France. Osim toga, u okviru programa DOCmed posvećenog uspostavi suradnje između filmaša arapskih zemalja Mediterana i onih iz Europe, najavljeno je sudjelovanje 10 nezavisnih producenta iz mediteranskih zemalja sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

Izvor: HAVC / Fotografija: Dianina lista (Hulahop)
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 03.06.2011