Jačanje filma u regiji | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Jačanje filma u regiji

Osniva se RE-ACT: regionalni fond za poticanje filmskih koprodukcija Italije, Slovenije i Hrvatske.

Ivan Gergolet, Dancing with Maria

  • A
  • +
  • -

U ponedjeljak, 1. rujna u sklopu Venecijanskog filmskog sajma bit će predstavljena talijansko-slovensko-hrvatska inicijativa RE-ACT (Regional Audiovisual Cooperation and Training), fond za poticanje razvoja i sufinanciranja zajedničkih koprodukcija dugometražnih filmova te filmsku edukaciju i umrežavanje na području Slovenije, Hrvatske i talijanske pokrajine Friuli Venezia Giulia.

Pokretači RE-ACT-a su Audiovizualni fond pokrajine Friuli Venezia Giulia (FVG), Slovenski filmski centar (SFC) i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). Dva su osnovna cilja ovog projekta: suradnja na sufinanciranju dugometražnih filmova te specifično orijentirani edukativni programi koji će se realizirati u suradnji s platformom TorinoFilmLab.

Osnivanje fonda RE-ACT nastavak je dosadašnje višegodišnje suradnje triju osnivačkih institucija odnosno talijanskih, slovenskih i hrvatskih audiovizualnih profesionalaca na mnogim uspješnim projekatima. To su, između ostalog, platforma za razvoj dokumentarnog filma EURODOC i koprodukcijski i pitching forum When East Meets West pri Filmskom festivalu u Trstu. U okviru potonjeg, podsjetimo, razvijen je i talijansko-hrvatski film TIR Alberta Fasula, koji je prošle godine osvojio Zlatnog Marka Aurelija, Grand Prix Međunarodnog filmskog festivala u Rimu.

Poseban fokus RE-ACT-a bit će na razvoju filmskih priča iz regije, otvaranju prema publici i plasiranju zajedničkih rezultata na vanjska tržišta. Također, fond će jednaku pažnju posvetiti dokumentarnim, animiranim, eksperimentalnim i igranim projektima.

Službeno predstavljanje RE-ACT-a održat će se na konferenciji za medije u ponedjeljak, 1. rujna u 13 sati u venecijanskom hotelu Excelsior (dvorana Incontri). Na konferenciji će govoriti ravnatelji triju filmskih fondova, Paolo Vidali (FVG), Jožko Rutar (SFC), Hrvoje Hribar (HAVC) te Debora Serracchiani, predsjednica pokrajine Friuli Venezia Giulia i Tamara Perišić, pomoćnica ministrice kulture Republike Hrvatske.

Nakon konferencije, u sklopu Međunarodnog tjedna kritike u Veneciji bit će održana projekcija talijansko-argentinsko-slovenski dokumentarac Dancing with Maria Ivana Gergoleta.

Izvor: HAVC

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 01.09.2014