Jačanje knjižnog sektora | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Jačanje knjižnog sektora

Osnovana je pregovaračko-radna koordinacija predstavnika knjižnog sektora.

  • A
  • +
  • -

U organizaciji udruge Knjižni blok u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu je potkraj svibnja održan do sada najveći radni skup predstavnika knjižnog sektora tj. strukovnih udruga, organizacija, ustanova i ministarstava, odnosno svih koji na bilo koji način sudjeluju u životu knjige. Sudionici skupa naglasili su teško stanje u sektoru i suglasili se s prijedlogom Knjižnog bloka da je potrebno osnovati pregovaračko-radnu koordinaciju knjižnog sektora, što se ovih dana i dogodilo. 

Osnovana koordinacija će zajedno s Ministarstvom kulture (ali i drugim ministarstvima) nastojati u seriji tematskih radnih sastanaka rješavati probleme zakonodavnog uređenja tržišta knjige i odnosa među dionicima, te čitav niz gospodarskih, administrativnih, financijskih, ali prije svega i strateških pitanja odnosa društva prema knjizi.

Rezultat je to sada već dvogodišnjih nastojanja Knjižnog bloka da ojača međusobnu suradnju unutar samog knjižnog sektora, kao i suradnju s resornim ministarstvima, te da se potakne sinergija svih dionika u lancu knjige, kako bi se zajedničkim naporima pokušalo pronaći rješenja za prevladavanje duboke krize u kojoj se nalazi hrvatska knjiga, od autora preko nakladnika, knjižara i knjižničara, pa do čitatelja kojem je pristup knjizi otežan zbog pada kupovne moći, ali i statusa knjige u medijima i društvu općenito.

U pregovaračko-radnu koordinaciju uz Knjižni blok (koji je preuzeo brigu da se koordinacija održi na duži rok) ušli su predstavnici sljedećih institucija: Zajednica nakladnika i knjižara s pripadajućim podgrupacijama, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatsko društvo pisaca, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Društvo hrvatskih književnih prevoditelja, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Hrvatsko knjižničarsko društvo, Sveučilište u Osijeku (Odjel za informacijske znanosti), Sveučilište u Zadru (Odjel za informacijske znanosti), Knjižnice Grada Zagreba, Hrvatski državni arhiv, Hrvatski PEN centar, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA, Matica hrvatska, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Agencija za elektroničke medije i Institut za međunarodne odnose.

Pregovaračko-radna koordinaciju predstavnika knjižnog sektora raditi će zajedno s predstavnicima Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (a po potrebi i s predstavnicima Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva financija i dr.) a dogovoren je i prvi korak tj. da Ministarstvo kulture još prije ljetnog odmora sazove sastanak na kojem će se dogovoriti prvi konkretni potezi i rokovi njihovog izvršenja.

Izvor: Knjižni blok

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 25.06.2013