Jačanje lokalne filmske industrije | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Jačanje lokalne filmske industrije

Studentski kulturni centar Rijeka po prvi put organizira Međunarodni studentski festival filma i videa.

Art-kino Croatia, Rijeka

  • A
  • +
  • -

Međunarodni studentski filmski festival/Student international film festival (STIFF) prvi je hrvatski filmski festival koji prikazuje isključivo studentske filmske i video radove i bit će održan od 28. do 30. svibnja. Pokrenut je u produkciji Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC), s ciljem predstavljanja najbolje svjetske studentske produkcije riječkoj publici, ali i jačanja lokalne filmske i video industrije pružajući uvid u rad drugih filmaša. Festival nastoji potaknuti razvoj novih ideja te razviti međunarodnu suradnju u polju medijske produkcije.   

Selektorice su festivala riječke redateljice Maša Drndić i Sanja Marjanović, koje su između 600 prijavljenih studentskih radova iz cijeloga svijeta odabrale 43 filma različitih formi, žanrova i trajanja. Svi će filmovi biti prikazani u Art-kinu Croatia dok će se istovremeno, u prostorima Galerije SKC u Palachu, odvijati popratni program projekcija dvadesetak eksperimentalnih filmova pristiglih na natječaj. Filmovi su raspoređeni u nekoliko kategorija (Dileme, Čudne ljubavi, Putovanja, Tišine, Gradovi i Pobune), a više o filmovima potražite ovdje.

Tročlani žiri festivala u sastavu Dragan Rubeša (filmski kritičar), Boris Ružić (filmski teoretičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci) te Dejan Durić (filmski kritičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci) odlučit će o najboljem filmu, redatelju, montažeru, direktoru fotografije, a dodijelit će se i nagrada publike. U sklopu festivala za zainteresirane studentice i studente održat će se i besplatna radionica pisanja filmske kritike koju će voditi Dejan Durić.   

Izvor: SKC Rijeka

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 09.05.2014