Jačanje mehanizama zaštite | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Jačanje mehanizama zaštite

Predstavljen je projekt Podrška ravnopravnosti spolova kojega će zajednički provoditi Ured za ravnopravnost spolova i finski Institut za zdravstvo i socijalnu skrb.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Huffington Post

  • A
  • +
  • -

Glavni je cilj projekta Podrška ravnopravnosti spolova, kako je istaknuto na predstavljanju kojemu su, među ostalima, nazočili ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin i glavna tajnica finskog Vijeća za ravnopravnost spolova Hannele Varsa, "podizanje svijesti i povjerenja javnosti u sposobnosti države da građane zaštiti od rodne diskriminacije, osnaži rad tijela koja su dio institucionalnih mehanizama za ravnopravnost spolova i osigura učinkovitost sudstva na području rodne diskriminacije". 

Kao projekt institucionalne kooperacije između tijela javne vlasti zemalja EU ("twinning projekt"), Podrška ravnopravnosti spolova jedan je od sveukupno 19 projekata između Hrvatske i Finske, a trajanju od 15 mjeseci trebao bi, ističe Štimac Radin, pripremiti teren za uvođenje načela ravnopravnosti spolova u politike na svim razinama. Unatoč kvalitetnom zakonskom okviru praksa pokazuje da se njegove odredbe krše, često i već kod samog razgovara za posao. 

"Dok je obiteljski život muškarcima plus, ženama je još uvijek minus", upozorila je Štimac Radin dodajući kako mnoge žene niti ne znaju za odredbe koje ih štite od diskriminacije. "Upravo zato je cilj projekta podizanje svijesti o poštivanju ravnopravnosti spolova i jačanje sudbene vlasti. U 2010. godini sudovima je prijavljeno tek pet - šest slučajeva o kršenju rodne ravnopravnosti, a u 2014. godini četrdesetak".

Varsa je istaknula kako su Hrvatska i Finska slične po broju stanovnika, obje države ravnopravnost spolova navode kao ustavne vrednote, no ipak postoje razlike o kojima jedni od drugih možemo učiti: "U Finskoj je zaposleno oko 78 posto žena, a u Hrvatskoj 52 posto. U Finskoj žene u plaćama za muškarcima zaostaju 17 posto, a u Hrvatskoj 11 posto. No, u Finskoj je puno bolja zastupljenost žena u državnim i javnim institucijama, u parlamentu je 42 posto žena, i bolje su organizirane usluge koje pomažu ženama, poput jaslica, vrtića i institucija za skrb o djeci".

Istovremeno, zastupljenost žena u Saboru se smanjuje i to bez obzira na političku garnituru koja je trenutno na vlasti, a sada iznosi tek 15,6 posto. Takav bi se trend, upozorila je predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol, mogao prenijeti i na nadolazeće lokalne izbore. 

Za provedbu projekta Podrška ravnopravnosti spolova osigurano je 600 000 eura, i to 570 000 iz EU fondova, a 30 000 eura iz hrvatskih izvora, prenosi Hina.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 25.05.2016

VEZANE VIJESTI

Struka mora biti iznad politike!

Piše: Matija Mrakovčić
Ekspertna radna skupina upozorila je na političke pritiske kojima je izložena cjelokupna kurikularna reforma.

Dužnost je većine zaštititi manjine

Piše: Matija Mrakovčić
Vijeće za elektroničke medije objavilo je priopćenje kojim detaljno objašnjava što se može smatrati govorom mržnje.

Obrana stečenih prava

Piše: Martina Domladovac
"Ni milimetra svoje slobode ne damo!", poručuju građani i aktivisti Zagreb Pridea uoči petnaeste povorke ponosa u Zagrebu.