Jačanje organizacija i društva | kulturpunkt

Vijesti Financiranje

<

Jačanje organizacija i društva

Ured za udruge i Ministarstvo kulture otvorili su javna savjetovanja o elementima poziva za dostavu prijedloga za društveno-korisno učenje, volontiranje i Ruksak pun kulture za mlade.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: truthout.org

  • A
  • +
  • -

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske uključen je u provedbu Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" Europskog socijalnog fonda (ESF), u okviru kojeg su planirana značajna sredstva za sufinanciranje rada organizacija civilnog društva.

Tijekom 2015. i 2016. godine planirana je objava pet natječaja odnosno poziva za dostavu projektnih prijedloga. Radi se o podrški volonterskim centrima za provedbu programa edukacije koordinatora volontera u OCD-ima i javnim ustanovama, razvoju programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice ("Prostori sudjelovanja"), podrški razvoju partnerstava OCD-a i visokoškolskih ustanova za provedbu programa društveno-korisnog učenja (service learning), osnaživanju doprinosa OCD-a za provedbu programa građanskog odgoja i obrazovanja (GOO), te podrški partnerskim inovativnim projektima civilnog, javnog i poslovnog sektora za ponovno korištenje otvorenih javnih podataka i razvoj ICT/mobilnih aplikacija za kvalitetnije sudjelovanje građana u lokalnom odlučivanju.

Na Središnjem portalu za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću Ured za udruge pokrenuo je savjetovanja o Nacrtu ključnih elemenata ESF poziva na dostavu projektnih prijedloga za unaprjeđenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa te programa društveno korisnog učenja. Savjetovanja su otvorena do 20. studenog.

U okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" za razdoblje 2014-2020, Ministarstvo kulture priprema programe koji će također biti financirani sredstvima Europskog socijalnog fonda. Radi se o programu razvoja društveno-kulturnih centara, programu usmjerenom na povećanje sudjelovanja zajednice u medijskoj proizvodnji i upravljanju medijima te programima Ruksak pun kulture za mlade od 15 do 25 godina, koji proizlazi iz postojećeg programa namijenjenog vrtićkom i školskom uzrastu, i Ruksak pun kulture 54+, kojemu je cilj jačanje socijalne uključenosti i unapređivanje kvalitete života starijih osoba, umirovljenika i nezaposlenih iznad 54 godine starosti.

Javno savjetovanje o Nacrtu ključnih elemenata poziva na dostavu projektnih prijedloga za Ruksak pun kulture za mlade otvoreno je do 27. studenog.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 10.11.2015

VEZANE VIJESTI

Labirinti materijala

Pripremila: Matija Mrakovčić

Objavljen je Vodič za korisnike europskih strukturnih i investicijskih fondova na hrvatskom jeziku, a Ured za udruge organizira savjetovanje o korištenju sredstava ESF-a.

Građanska vrlina i navika srca

Pripremila: Matija Mrakovčić
U temelju je volontiranja vizija društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni i vrednuje.

Nevidljiva njega

Piše: Leda Sutlović
Niz problema s kojima se kultura susreće u javnosti gotovo se uvijek svodi na priču o smanjenju sredstava i famoznih pola posto državnog budžeta.