Jačanje pozicije hrvatskog etnografskog filma | kulturpunkt

Najave Festival

<

Jačanje pozicije hrvatskog etnografskog filma

8. izdanje ETNOFILm festivala donosi bogat popratni program i prikaz različitih kultura u 30 filmskih naslova.

28.04.2016 - 30.04.2016 , Rovinj - Razne lokacije

Iris Zaki, Women in Sink (Žene na praoniku)

  • A
  • +
  • -

Osmu godinu za redom mjesec travanj je u znaku kreativne suradnje Etnografskog muzeja Istre i grada Rovinja. Od 28. do 30. travnja u Multimedijalnom centru grada Rovinja održava se ETNOFILm festival koji donosi izbor iz međunarodne etnografske dokumentarne produkcije.

ETNOFILm je pokrenut 2008. godine kao mali projekt s ciljem promocije vizualne antropologije, a vremenom je uspio dokazati kako etnografski film nije primijenjen samo profiliranim korisnicima koji moraju biti stručni u području antropologije, etnologije i/ili filma te je izrastao u međunarodni festival.

Selekcija osmog izdanja nešto je drugačija i nosi osobni pečat dugogodišnjeg člana organizacijskog odbora ETNOFILm-a, diplomiranog etnologa/antropologa i novomedijskog umjetnika Bojana Mucka, koji je samostalno selektirao službeni filmski program. Njegova završna selekcija sastoji se od ukupno trideset filmskih naslova većinom hrvatskih autor(ic)a, od kojih će mnogi u Rovinju doživjeti hrvatsku premijeru. U sklopu festivala moći će se pogledati filmovi podijeljeni u sljedeće dvije kategorije: filmovi profesionalnih etnologa/antropologa i studenata etnologije/antropologije te filmovi autora koji nisu profesionalni etnolozi/antropolozi.

Tradicionalno, ETNOFILm dio svog programa posvećuje i ostalim formama vizualne reprezentacije kulture. U suradnji s Galerijom Mirosav Kraljević, Udrugom FARO11 i Zavičajnim muzejom Grada Rovinja, bit će predstavljena izložba Emanuela Mathiasa Primatolog / o odabiru primjerene distance. Umjetnik je pratio skupinu primatologa i etnologa na istraživačkom putovanju u Indoneziji te su tako, promatranjem onih koji promatraju, sami istraživači postali predmet istraživanja, pri čemu se otvorilo pitanje do koje mjere je moguće učiniti vidljivim složeni istraživački proces na terenu korištenjem umjetničkih alata. Povodom Svjetskog dana plesa, koji se obilježava 29. travnja, u vrijeme trajanja festivala, ETNOFILm predstavlja Večer klasičnog indijskog plesa. Gosti će imati priliku doživjeti plesove Bharatanatyam i Kathak u svojim najčišćim formama, originalnim koreografijama starih gurua iz Indije, a izvest će ih renomirana indijska plesačica Smt. Chitra Arvind sa svojom kćerkom Kumari Alar Arvind. Završno festivalsko druženje začinit će vinilni DJ gdin. Smeđi Šećer eklektičnom selekcijom uzavrelog funka, soula i dancefloor jazza s 45ica, fleksica i ostalog roda opskurnih vinila.

Detaljan program i više o ETNOFILm festivalu potražite na službenoj i Facebook stranici.

Objavio/la zeljana [at] kulturpunkt.hr 18.04.2016