Jadranski mjehurić | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Jadranski mjehurić

Nove međunarodne umjetničke novine A Bubble bave se kritičkim i umjetničkim prostorima jadranske regije.

  • A
  • +
  • -

Na ovogodišnjem Kulturnom kampiranju, koje se u organizaciji zagrebačkog neformalnog saveza Organizam odvijalo u Italiji, rodila se ideja o pokretanju međunarodnih umjetničkih novina A Bubble. Ove novine zamišljene su kao svojevrstan novinski laboratorij, kritički i izložbeni prostor na papiru. Tako je A Bubble postao dio godišnjeg projekta proširivanja međunarodne kulturne i umjetničke suradnje u cilju učvršćivanja evropske i jadranske suradnje između neformalnog saveza Organizam i njegovih talijanskih partnera. 

"A(driatic) Bubble je mjesto posvećeno autorima i projektima koji značajno određuju nove geopolitike umjetnosti. Osnovno polazište projekta umjetničkih novina crpimo iz prostorne veličine mora koje povezuje Hrvatsku i Italiju. Imajući na umu mnoge dimenzije spomenutog odnosa, zanima nas kako geografska specifičnost i nužnost utječe na formiranje kulturno-umjetničke zbilje nekog prostora te dokle ona seže. Uzimajući u obzir aktualna pitanja, zanima nas također koji su temelji te zbilje i na koji način je multikulturalni dijalog između Hrvatske i Italije bio generiran u povijesti. Motivirani tajnom morske dubine i idealnošću odraza površine mora, pronalazimo uzbudljivim promišljati i bilježiti označeni prostor i kretanja u formiranju aktualnih kulturnih politika na svjetskoj razini", ističe se u uvodniku novina.

U fokusu ovog časopisa nalaze se neki od radovi umjetnika koji su bili prikazani na 54. Venecijanskom bijenalu, drugo izdanje radio projekta Zvuci Venecije, grad Zagreb kao mjesto previranjima u kontekstu ulaska Hrvatske u Evropsku Uniju. Također, u A Bubbleu ćete moći pročitati tekstove Artura Barria More i razlika između umjetnosti i (umjetničkog) djela, intervjue sa Željkom Radivojom, Vlastom Delimar BADco. te tekst Demania Marittima K.278 - umjetnički projekt uz more u Senigalliji.

Prvo izdanje A Bubble internacionalnih umjetničkih novina tiskano je uoči zatvaranja ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala, koji se održavao u razdoblju između 4. lipnja i 27. studenog. Nakladnik je Sintoment, udruga za multimedijalnu umjetnost i afirmaciju kulture, dok je organizator i provoditelj cijelog projekta već spomenuti neformalni savez Organizam kojeg čine Udruga bivših učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (UBU), Sintoment i kreativni tim Babushke i njihovi talijanski partneri. Tekstovi su objavljeni na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku. A Bubble novine će izlaziti periodično, tri ili četiri puta godišnje i u potpunosti su besplatne. Online izdanje prvog broja dostupno je i na istaknutom linku.

Izvor: Organizam 

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 08.12.2011