Jadransko more je zajedničko dobro | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Jadransko more je zajedničko dobro

Organizacije iz svih zemalja Jadrana ujedinjene su u zaštiti zajedničkog mora, poručuju članice platforme One Adriatic uoči početka istraživanja ugljikovodika u crnogorskom podmorju.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: SOS za Jadran / Facebook

Nakon što je Vlada RH odustala od istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu, a organizacije za zaštitu okoliša nakon dvije godine kampanje proglasile pobjedu, prijetnja od štetnih posljedica bušenja podmorja dolazi iz Crne Gore. Crnogorsko podmorje podijeljeno je na trinaest operativnih blokova od čega su četiri istražna bloka kod Ulcinja već dodijeljena talijansko-ruskom konzorciju Eni-Novatek. Ugovori s koncesionarima su potpisani i usvojeni u Parlamentu, prenosi Zelena akcija.

Milica Kandić iz crnogorske organizacije Green Home naglasila je kako "stanovništvo primorskih općina Bar i Ulcinj nije adekvatno informirano o programu istraživanja nafte i plina u crnogorskom podmorju, niti kakve posljedice će ovaj program imati na turizam od kojeg ljudi žive", te pozvala Vladu Crne Gore da hitno obustavi potpisivanje novih ugovora te da uvede moratorij na sva daljnja istraživanja nafte i plina u Crnoj Gori. "Jadran je zbog zatvorenosti i vrlo spore izmjene voda vrlo osjetljivo more, a njegov je krhki ekosustav već sada pod velikim pritiskom. Tražimo od nove Vlade RH da iskoristi svoje prekogranično pravo i od susjednih vlada zatraži jedinstvenu zaštitu Jadranskog mora kao zajedničkog dobra. Jadran je jedan i nitko ga nema pravo ugrožavati. Jednostrane odluke crnogorske ili talijanske Vlade obrazac su ponašanja koji nije u skladu s novom ekonomijom i prelaskom na post-fosilno društvo. Organizacije iz svih zemalja Jadrana ujedinjene su u zaštiti zajedničkog mora, a isto zahtijevamo i od nacionalnih Vlada", izjavila je Andrea Štefan, predstavnica organizacije WWF, u ime koalicija S.O.S. za Jadran. Prosvjedima istraživanju i eksploataciji nafte u Jadranu pridružila se i dubrovačka inicijativa Srđ je naš.

U sklopu putujuće kampanje za zaštitu mora, brod Goletta Verde talijanske organizacije Legambiente od 12. do 17. rujna plovio je obalom Jadrana od Dubrovnika do albanske Vlore kako bi ukazao na prijetnje i štetne posljedice bušenja Jadrana zbog nafte vezane za eksploatacijske projekte u Crnoj Gori i Italiji. Kampanja je dio platforme One Adriatic (Jedan Jadran) koja okuplja ekološke organizacije zemalja s izlazom na Jadransko more (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Italija, Crna Gora i Slovenija), a zalaže se za napuštanje upotrebe fosilnih goriva te zajedničke politike očuvanja Jadrana.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 27.09.2016

VEZANE VIJESTI

Budućnost bez ugljena

Piše: Martina Domladovac
Nakon pet godina kampanje i aktivističkog djelovanja, zaustavljena je izgradnja termoelektrane na ugljen Plomin C, čime je otvoren prostor za iskorak prema obnovljivim izvorima energije.

Drugo lice eksploatacije

Piše: Martina Domladovac
Eksploatacija ugljena ostavlja katastrofalne posljedice na lokalne zajednice i okoliš iz kojeg se crpi, a razvoj temeljen na ovom energentu nije ni moralan ni pravedan.

Sporazum prema načelima pravednosti

Piše: Martina Domladovac

Počela je pariška konferencija o klimatskim promjenama s ciljem smanjenja stakleničkih plinova. Aktivisti brojnih zemalja zahtijevaju radikalnije promjene i pravedniju podjelu tereta.