Jako posebna glazba | kulturpunkt

Najave Koncert

<

Jako posebna glazba

Pokušavali su ga strpati u raznorazne žanrovske ladice, no nakon lomljenja između jazza, rokenrola, šansona, ostalo je samo - Kralj Čačka.

08.06.2017 , Zagreb - Močvara

U četvrtak, 8. lipnja, u Začaranu Močvaru dolazi Kralj Čačka. "Kralj Čačka je, zapravo, car. Sa imperatorskom lakoćom vlada carstvom umetnosti, lepote i muzike. Ne plačem ja da bih suzu pustio/već plačem ja da bih zlo potopio, piše na kapiji kojom se ulazi u njegovu imperiju. Opasnom magistralom – preko raskrsnica i pored stranputica – sa gitarom preko ramena, kao junak starih dobrih filmova, Kralj je stigao na rok scenu. Sa sobom je doneo mudre, lepe i gorke pesme, u kojima se iskrenost i autentičnost oštro suprotstavljaju izopačenostima ovog vremena. Pararokerske muzičke idiome - kao što su kabaretska pesma, ulični moritat, kantri lament, bluz žalopojka ili pozorišni song – prilagodio je svojoj umetničkoj viziji", možda je najbolji uvod u koncert - riječi koje je o njemu izrekao Žikica Simić, spisatelj, radijski urednik, zatvorski psiholog, a zasigurno i institucija R’N’R u susjednoj nam Srbiji.

Tko je Kralj Čačka zapravo? Ime mu je Nenad Marić, a rođen je u Čačku 1979. godine. Diplomirao je 2006. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od 2004. godine, bavi se kantautorskim radom pod pseudonimom Kralj Čačka. Godine 2014. izlazi mu prvi singl nazvan "Moj avatar" i daje nam naslutiti da se u njegovoj glazbenoj kuhinji zbiva nešto vrlo uzbudljivo. Pokušavali su ga strpati u raznorazne žanrovske ladice, čak ga nazivali i "srpskim Tom Waitsom", no nakon lomljenja između jazza, rokenrola, šansona, ostalo je samo da se ovdje radi o jako posebnoj glazbi, prepunoj ljubavi i emocija, koja zarobljava srca svih onih koji ga slušaju.

U jesen 2016. u okviru izdavačke kuće LOM objavio je prvu zbirku poezije "Na margini", a u zimu iste godine izlazi mu prvi album pod nazivom "Zemlja Snova" u izdanju Pop Depresije i Odličnog Hrčka kojeg ćemo imati priliku čuti u Močvari. Dolazi u trio sastavu koji osim njega čine Miladin Stojković za kontrabasom i Marko Marić za električnom gitarom.

Koncert počinje u 22 sata, a upad je 30 kuna.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 07.06.2017