Jakuševački galebovi kao inspiracija | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Jakuševački galebovi kao inspiracija

Fotografije H-alterove novinarke Marine Kelave dio su izložbe najboljih regionalnih fotoreportaža. 

  • A
  • +
  • -

U organizaciji srpske novinske agencije Beta, u beogradskoj galeriji New Moment, 17. svibnja otvorena je izložba natječaja za najbolje novinske fotografije iz šire regije. Među izabranima je i serija fotografija H-alterove novinarke Marine Kelave.

Ovogodišnja izložba Marini Kelavi već je treće zaredom sudjelovanje u konkurenciji za najbolju regionalnu fotoreportažu. U Beogradu će ovom prilikom biti predstavljene njene fotografije s Međunarodnog susreta galebara na zagrebačkom odlagalištu Jakuševac.

Kelava, inače poznata kao novinarka koja redovito objavljuje ekološki angažirane tekstove, fotoaparatom i opširnim tekstom opisala je pomalo začudan susret. Naime, sredinom veljače u Zagrebu se okupilo četrdesetak galebara iz cijelog svijeta, koji su na Jakuševcu promatrali ponašanje nekoliko tisuća ovih mnogima zazornih ptica kako revno recikliraju tone gradskog biološkog otpada. U simpatičnom razgovoru s galebarima hobistima i profesionalnim ornitolozima, H-alterova novinarka približila je detalj sa zagrebačke periferije te ga popratila serijom ništa manje poetičnih crno-bijelih snimki.

Fotografije iz reportaže Galebarenje po Jakuševcu dio su od sedamdesetak fotografija koje čine završni odabir i izložbu. Kako najavljuje Zbor fotoreportera Hrvatske, istu selekciju bit će moguće pogledati i u Zagrebu, između gostovanja u pariškom Kulturnom centru Srbije i Umjetničkom centru Saint Brigid u Ottawi.

Fotografije i tekst Marine Kelave dostupni su na ovom linku

P. N.

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 17.05.2012