Jalova | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Jalova

Predstava problematizira niz tema poput koncepta ženskosti, majčinstva, pitanja roda općenito ili nemogućnosti začeća konkretno, u svjetlu šireg društveno-političkog konteksta.

29.06.2013 , Dubrovnik - Art radionica Lazareti
  • A
  • +
  • -

Izvedba Jalove, trećeg dijela istoimenog kazališnog triptiha, kreće se na granici kazališnog, performativnog i dokumentarnog, a jalovost se problematizira kroz niz tema među kojima su koncept ženskosti, majčinstvo, pitanje roda općenito ili nemogućnosti začeća konkretno, ali i u svjetlu šireg društveno-političkog konteksta.

Predstava je inicijalno nastala kao reakcija na sporni, sada već bivši zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji u Republici Hrvatskoj i sverastući problem neplodnosti, radi kojega je u posljednje tri godine veliki broj hrvatskih parova odlazilo u Maribor, grad u kojemu postoji cijenjena klinika za potpomognutu oplodnju u kojoj svi oni nastoje osvariti svoje roditeljstvo.

Suočavajući se s istinama koje su i bolne i osobne, no i društvene i javne, Jalova je i pokušaj doživljavanja jednog posve drugačijeg zajedništva, propitivanja stvarnih granica ljubavi, iskušenja, strahova, nadanja, no i duhovitih komentara na vlastiti položaj ne(moćnog) subjekta koji pokušava ispitati granice ne(mogućeg). Pokušaj je to da se sa distance sagleda i upozori na problem o kojem se dosada u teatru jednostavno – nije govorilo.  

Autorica je teksta i redateljica Magdalena Lupi Alvir, izvođači Daria Lorenci Flatz i Marin Alvir, a predstava je nastala u produkciji KUD Borza iz Maribora te koprodukciji udruge TRAFIK iz Rijeke.

Jalovu pogledajte u subotu, 29. lipnja, u 21 sat u sklopu programa Scena Karantena u Art radionici Lazareti.


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 26.06.2013