Jalovost na vrhu | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Jalovost na vrhu

Nakon summita o izbjegličkoj krizi jasno je da je EU usvojila kratkovidnu i restriktivnu strategiju obrane i zaštite vanjskih granica koje su dovoljno daleko od srca Europe.

Pripremio: Vatroslav Miloš

FOTO: Luka Tomac

  • A
  • +
  • -

Umjesto da se čelnici bave rješavanjem uzroka dolaska velikog broja izbjeglica te kako unutar EU osigurati kvalitetnu zaštitu izbjeglicama u duljem vremenskom periodu i solidarno raspodijeliti sve obveze, fokus rasprave na summitu održanom 23. rujna u Bruxellesu bio je na iznalaženju najefikasnijeg modela za sprečavanje izbjeglica da dođu u Europu. Fokus na granice, a ne na ljude nije samo nemoralan, nego i politički kratkovidan, ističe se u priopćenju incijative Dobrodošli. 

Budući da niti jedna zemlja Europske unije ne želi svoj teritorij ustupiti za "privremeni smještaj" izbjeglica, tu bi obvezu, prema svemu sudeći, trebala preuzeti Turska. Iz inicijative Dobrodošli poručuju kako smatraju da ovakva politika može voditi političkoj destabilizaciji Turske, a smještanje milijuna izbjeglica u izbjegličke kampove u srednjem roku može uzrokovati upravo ono protiv čega se EU bori, a to je radikalizam koji proizlazi iz očaja, bezizlaznosti i siromaštva. 

Skretanje Europe prema represivnom obrambenom rješenju i potpunom zatvaranju granica za izbjeglice pokazuje i činjenica da je za osiguranje granica rezervirano 600 milijuna eura, dok je za Svjetski program za hranu rezervirana samo trećina tog iznosa, 200 milijuna. Turska dobiva jednu milijardu eura, kako bi svim sredstvima zaustavila izbjeglice unutar svojih granica. 

Istovremeno, kao pozitivan ishod sastanka na vrhu mogu se smatrati odluke od dodatnom financiranju agencija UN-a i svih država koje prihvaćaju velike brojeve izbjeglica u susjedstvu EU (9,5 milijardi eura), te što se po prvi puta istaknula važnost suradnje s UN-om oko zaustavljanja rata u Siriji, međutim bez hitnog poziva na proglašenje međunarodne humanitarne krize. 

Organizacije okupljene u inicijativu Dobrodošli smatraju da je radikalan zaokret prema međunarodnoj politici ljudske sigurnost moguć i nužan, a podrazumijeva: sigurne prilaze i prolaze do i kroz teritorij Europske unije, sustav efikasnog prihvata i zaštite korištenjem instrumenata međunarodnog prava i novog modela integracije uz suspenziju Dablinske uredbe te politički dogovor na razini UN-a o međunarodnoj humanitarnoj krizi te političkoj, vojnoj i razvojnoj djelovanja usmjerenoj na zaustavljanje rata u Siriji i poboljšanje političkih te socio-ekonomskih uvjeta u cijeloj regiji sjeverne Afrike.

Inicijativa za podršku izbjeglicama Dobrodošli okuplja pojedince i organizacije civilnog društva s ciljem pomaganja izbjeglicama na terenu, ali i vršenja političkog pritiska na institucije Republike Hrvatske i Europske unije radi promjene restriktivnih migracijskih politika.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Demokracija bez participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 24.09.2015

VEZANE VIJESTI

Zid, žica, predsjednica

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od Kolinde Grabar Kitarović i obrane "naših" granica, preko mogućeg ukidanja humanistike u Japanu, do novih trendova u oglašavanju i nogometne reprezentacije.

I mi smo bili izbjeglice

Piše: Martina Domladovac

Odnos prema izbjeglicama koje tijekom dana dolaze u zemlju pokazuje pravo lice hrvatske stvarnosti.

Biti nigdje

Piše: Vatroslav Miloš
Krajem rujna navršit će se 75 godina od smrti Waltera Benjamina u izbjeglištvu na francusko-španjolskoj granici.