Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša

Izložba će prikazati na koji su način trojica umjetnika kroz performativni projekt popratila afere bivšeg slovenskog premijera.

14.11.2013 - 04.12.2013 , Rijeka - Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU)
  • A
  • +
  • -

Izložba donosi uvid u "slučaj Janša" od 2007. do danas, u nekoliko isprepletenih segmenata: osobni dokumenti, kolaborativni radovi te reakcije medija . "Slučaj" poprima karakteristike vješto smišljenog krijumčarenja u kojem je ulog sam život, a cilj pretresanje granica između politike, umjetnosti i svakodnevice. Djelovanje "neo-Janši" postaje sredstvo propitivanja simboličke moći imena u sustavu umjetnosti, kao i širim društveno-političkim sferama. Ukazuje na faktore koji sudjeluju u kreiranju identiteta umjetnika tj. umjetničkog rada, dok redefiniranjem poimanja autorstva i vlasništva zalazi u zone represije između individue i kolektiva, građanina i države, umjetničke geste i nacionalnog simbola.  

Projekt Janši se u prvom redu ističe kao performativan, zasnovan na ideji živog i utrostručenog ready madea – umjetnici koriste vlastito trajanje, tijelo i lik kao medij. Trojica, nekada poznati kao Davide Grassi, Emil Hrvatin i Žiga Kariž, 2007. prisvajaju ime tadašnjeg premijera i predsjednika Slovenske Demokratske Stranke (SDS-a). Promjenu imena vrše paralelno učlanjivanjem u SDS, simbolički preuzimajući i geslo stranke: što nas je više, brže ostvarujemo cilj. 

Koristeći se pretjeranom identifikacijom ističu manje zamjetne, fatalističke momente upisane u pozadinu djelovanja nacionalno reprezentativnih obrazaca. Istovremeno, prisvajanje zadobiva potencijalno subverzivni učinak – povećavanje broja Janeza Janši postaje taktika izazivanja pomutnje u političkim redovima i proširenja prisutnosti suvremene umjetnosti. Pitanja koja naviru su; Koliko se današnje umjetničke prakse mogu infiltrirati u političku sferu i isprovocirati samorazumljivo shvaćanje nacionalnog identiteta? Može li inflacija imena oslabiti ili makar uznemiriti poziciju moći "pravoga Janše"? Kakve učinke ima preimenovanje za umjetničko djelovanje i za biografije autora?

Izložba se održava u sklopu projekta Antologije krijumčarenja, a nastala u koprodukciji MMSU-a te Aksiome - Instituta za suvremenu umjetnost iz Ljubljane. 

Izložba će biti otvorena od 14. studenog do 4. prosinca u riječkom MMSU-u.

 

 

 

 

                           

 

                                                                                                    

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 12.11.2013