Jasni kriteriji i transparentna procedura | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Jasni kriteriji i transparentna procedura

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije zahtijeva sudjelovanje u formuliranju Strategije razvoja kulture u Srbiji.

  • A
  • +
  • -

Na konferenciji naslovljenoj Mesto i uloga civilnog sektora u savremenoj kulturi u Srbiji i regionu, održanoj 19. studenog u Kulturnom centru Rex u Beogradu, zatraženo je sudjelovanje predstavnika Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije u konzultacijama prilikom formuliranja dugoočekivane Strategije razvoja kulture u Srbiji, kao i u definiranju prijedloga izmjena i dopuna Zakona o kulturi.

Od Ministarstva kulture je zatraženo i uspostavljanje posebnog fonda iz kojeg bi se, na temelju jasne procedure, osiguravala podrška odobrenim međunarodnim i EU projektima. Asocijacija NKSS zatražila je i podršku projektima regionalne kulturne suradnje na području jugoistočne Europe.

Zatraženo je i raspisivanje posebnog natječaja za institucionalnu podršku organizacijama civilnog društva, u skladu s člankom 77. Zakona o kulturi, a na temelju jasnih kriterija i transparentne procedure. Asocijacija NKSS najavila je intenziviranje aktivnosti u pogledu rješavanja drugih nagomilanih problema s kojima se suočavaju organizacije civilnog društva.

Direktorica Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije Ivana Ćirković najavila je za prosinac veliki sektorski sastanak na kojem bi Ministarstvo kulture i informisanja predstavilo planove i rješenja za probleme. Prema riječima Ivane Ćirković, u planu je i osnivanje posebne službe u vladi, po ugledu na hrvatski Ured za civilno društvo. Na hrvatskom modelu zasnovane su i Smernice za uključivanje OCD u definisanje zakona, prvi takav dokument u Srbiji, koji bi se uskoro trebao naći pred vladom.

Gosti konferencije bili su i predstavnici nezavisnih kulturnih scena iz Slovenije, Hrvatske i Makedonije - članovi Upravnog odbora Kooperative – regionalne platforme za kulturu, koji su prenijeli iskustva iz svojih sredina.

blic.rs / seecult / Fotografija: Vesna Lalić

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 21.11.2013