Javna funkcija medija – stanje i perspektive | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Javna funkcija medija – stanje i perspektive

U organizcaiji Saveza udruga Rojc i Pilule u Puli će biti održana tribina koja će adresirati uloga i položaj medija u suvremenom kapitalističkom društvu.

28.02.2014 , Pula - Bivša vojarna Karlo Rojc
  • A
  • +
  • -

Savez udruga Rojc i Pilula - platforma za teoriju i praksu društvenih promjena pozivaju na tribinu i javnu raspravu pod nazivom Javna funkcija medija - stanje i perspektive na kojoj će se kroz uvodna izlaganja gostiju i zajedničku raspravu baviti ulogom i položajem medija u suvremenim demokracijama kapitalističkog tipa, imajući posebno u vidu javnu funkciju privatiziranih medija, odnosno sistemska ograničenja i proturječja koja proizlaze iz sukoba privatnog (vlasništva nad medijima) i javnog interesa. 

Koje funkcije bi mediji trebali obavljati u demokratskom društvu i jesu li ih privatni i komercijalni mediji u stanju izvršiti? S kojim se poteškoćama istovremeno susreću javni i neprofitni mediji pri zadovoljavanju javnog interesa? Kojim mjerama Vlada i Ministarstvo kulture nastoje ublažiti ogroman nesrazmjer moći na medijskoj sceni koji prijeti demokraciji? Kako su se već donesene mjere pokazale u praksi i koje su buduće perspektive i poželjni modeli razvoja jedne uistinu demokratske medijske strategije? Kakvo je stanje pulske i istarske demokracije sagledano kroz prizmu medijskih sloboda i što možemo učiniti po tom pitanju? 

Gosti tribine bit će Igor Lasić (novinar Novosti i član KopMedije zadruge za medije), Paulo Gregorović (novinar i glavni sindikalni povjerenik u Glasu Istre), Slađana Bukovac (novinarka i kolumnistica HRT-a), Andrea Milat (aktivistica i članica KopMedije zadruge za medije), Boris Postnikov (publicist i voditelj službe za javnu komunikaciju Ministarstva kulture) te Milan F. Živković (redatelj, aktivist i savjetnik u Ministarstvu kulture). Raspravom će moderirati Goran Matić i Željko Marković.

Tribina će biti održana 28. veljače u Društvenom centru Rojc, s početkom u 19 sati.

Foto: krunchi

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 21.02.2014