Javna infrastruktura, društvo i kultura u doba krize | kulturpunkt

Najave Okrugli stol

<

Javna infrastruktura, društvo i kultura u doba krize

Kriza predstavlja posebnu opasnost za organizacije civilnog društva, čije je djelovanje od velike važnosti za svaku zajednicu.

25.03.2011 , Pula - MMC Luka
  • A
  • +
  • -

Duga financijska kriza u Hrvatskoj ključni je trenutni problem svih javnih politika. Tako u prednji plan izlazi problematika ekonomskog razvoja i temeljna socijalna pitanja, dok se drugi elementi društvenog života zajednice ostavljaju po strani. Takav razvoj situacije je očekivan i u dobroj mjeri opravdan. Međutim, postoji opasnost da financijska kriza postane samorazumljiv izgovor za uvođenje metoda tzv. šok-terapije, koja uključuje insistiranje na uvođenju tržišne logike u sve aspekte života u zajednici, opravdavajući tako sve manja javna ulaganja u društvene djelatnosti (poput kulture), a sve veću komercijalizaciju javnih dobara kroz različite politike - kulturne, prostorne i mnoge druge.

Istovremeno, subjekti koji čine sustav javnih institucija krizom bivaju samo okrznuti. Na to ukazuju i ovogodišnji proračuni za kulturu u mnogim gradovima Hrvatske: dok se tzv. hladni pogon često uspavanih javnih ustanova ostavlja netaknut, ogromni rezovi se rade upravo tamo gdje je kulturna produkcija najčešće i najživlja - na nezavisnoj sceni.

Takva je situacija izravna posljedica zastarjelog sustava i legislative na kojoj on počiva, kao i političke prakse na lokalnoj razini. Stoga upravo kriza otvara pitanja kako postojeće javne institucije učiniti otvorenijima, kako ih snažnije uključiti u društveni život, ali i kako osigurati instrumente za opstanak, a onda i razvoj civilno-društvenih organizacija i inicijativa, čije je djelovanje posebno važno na lokalnom nivou. Jedno od ključnih pitanja kulturnog sustava, ali i društvenih djelatnosti općenito, jest pitanje infrastrukture i prostora.

O temi će na okruglom stolu razgovarati: sociolog Željko Marković; Emina Višnić, ravnateljica POGON-a; Teodor Celakoski iz Saveza udruga Operacija grad, Tanja Miličić, Pula Film Festival; Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije; Dušica Radojčić iz udruge Zelena Istra te voditeljica projekta Edukacija i razvoj sudioničkog javno-civilnog modela upravljanja Društvenim centrom Rojc. Oni će dati svoj komentar o ukupnoj situaciji te otvoriti diskusiju na kojoj mogu sudjelovati svi posjetitelji te tako pokušati pronaći rješenje.

Okrugli stol dio je projekta Edukacija i razvoj sudioničkog javno-civilnog modela upravljanja Društvenim centrom Rojc koji provodi Zelena Istra u suradnji sa Savezom udruga Operacija Grad i ustanovom POGON - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade.

Početak je u 18.30 sati.
Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 24.03.2011