Javna povijest rocka | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Javna povijest rocka

Početkom ožujka, na rekordnih sedam vinkovačkih lokacija, bit će održano osmo izdanje Festivala dokumentarnog rock filma – DORF.

  • A
  • +
  • -

Festival dokumentarnog rock filmaDORF bit će održan od 6. do 9. ožujka u Vinkovcima na rekordnih sedam lokacija, uz projekcije glazbenih dokumentaraca, koncerte, izložbu i promocije knjiga. Na ovogodišnjem Festivalu posjetitelje očekuju projekcije glazbenih dokumentaraca raspoređenih u tri programa: regionalna konkurencija, međunarodna konkurencija i Tajna povijest rocka, uz iznimno bogat popratni program. 

Ovogodišnje izdanje festivala obilježeno je Film It Loud programom. Udruga ljubitelja filma RARE prošle je godine započela realiziranje projekta financiranog sredstvima pretpristupnih IPA fondova Prekogranična suradnja Hrvatska-Srbija, s partnerskim festivalom Cinema City iz Novog Sada. Jedna je od aktivnosti predstavljanje novih filmova iz matičnih država, pa će tako premijerno u Osijeku (od 4. do 6. veljače, Kino Urania), Vukovaru (od 18. do 20. veljače, Ružičkina kuća) i Vinkovcima (od 3. do 5. ožujka, Gradsko kazalište) biti prikazano pet filmova autora iz Srbije: Krugovi, Smrt čoveka na Balkanu, Anplagd, Dragan Wende-West Berlin i Silikonsko proleće

O nagradi u regionalnoj festivalskoj selekciji odlučit će žiri u sastavu Ines Pletikos, predsjednica, Damir Čučić i Petar Protić. Nagrada je i ove godine djelo Marije Miloševske, autorice iz Skoplja. Također, već drugu godinu zaredom, u suradnji s Klasik TV iz Zagreba, festival dodjeljuje nagradu u iznosu 10 000 kuna za najbolji scenarij glazbenog dokumentarca. Natječaj je otvoren do 21. veljače.

Osim projekcija filmova u Kazalištu i Centru znanja, u okviru Off DORF programa bit će organizirane četiri promocije knjiga. Svoje će knjige premijerno u Vinkovcima predstaviti Ante Perković (Rundek, između – knjiga o pjesmama, Menart 2013), Marko Pogačar (Jugoton gori, Sandorf 2013), Anđelo Jurkas (Off the record, DOP Produkcija 2012) te Velimir Grgić i Marko Mihalinec, autori kultnog Žutog titla koji ove godine slavi deseti rođendan, upravo na DORF-u. 

U Galeriji Slavka Kopača, skupnom izložbom predstavit će se devetoro mladih akademski obrazovanih autora i autorica iz Vinkovaca, a otvaranje izložbe kojoj je kustos Marko Šošić zakazano je za 6. ožujka. Mladi će se umjetnici predstaviti u različitim medijima na temu filma i glazbe, a izložba će biti otvorena do kraja ožujka. U sklopu edukativnog programa EDIT ove će godine u Vinkovcima biti organizirano predstavljanje filmskih kolektiva iz Hrvatske, te nastavak suradnje s Hrvatskim filmskim savezom predstavljanjem nagrađenih radova s prošlogodišnjih nacionalnih smotri dječjeg videostvaralaštva. U okviru projekta EDIT:Comics, uz potporu Zaklade Kultura nova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, organizirane su filmska radionica i radionica stripa za učenike lokalnih osnovnih škola. 

Više detalja o kompletnom rasporedu projekcija i popratnih događanja te ostalim pojedinostima potražite na službenoj stranici Festivala, a intervju s pokretačem DORF-a Tonijem Šarićem čitajte u Kulturpunktovoj rubrici U fokusu.

Izvor: DORF / Fotografija: Slučaj SexA, Ines Pletikos

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 28.01.2014