Javno, državno i privatno u medijima | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Javno, državno i privatno u medijima

Javna rasprava o vjerodostojnosti javne funkcije HRT-a održat će se u utorak, 6. ožujka, u organizaciji Hrvatskog PEN centra.

06.03.2012 , Zagreb - Kuća Arko
  • A
  • +
  • -
U skladu s dogovorom nevladinih udruga potpisnica Apela za uspostavu vjerodostojnosti javne funkcije HRT-a, priređuje se rasprava o javnom, državnom i privatnom u medijima.  
 
Podsjećamo, u siječnju je u Novinarskom domu održana javna rasprava povodom Apela za uspostavu vjerodostojnosti javne funkcije HRT-a kojeg su pokrenuli Hrvatsko novinarsko društvo, Kuća ljudskih prava Zagreb, koordinacija za medije Hrvatske udruge producenata i Društva hrvatskih filmskih redatelja uz potporu tridesetak organizacija civilnog društva.
 
Rasprava je za istim stolom okupila veliki broj novinara, stručnjaka, aktivista, saborskih zastupnika, javnih dužnosnika uključujući i ministricu kulture Andreu Zlatar Violić, a odazvali su joj se i članovi Uprave HRT-a, glavni urednici HTV-a i HR-a uz izostanak članova Programskog vijeća i Nadzornog odbora HRT-a.
 
Tijekom rasprave iznesen je niz primjedbi na upravljanje i kvalitetu programa HRT-a s naglaskom na "trgovanje" interesima na relaciji Uprava i Programsko vijeće HRT-a, isključivanje kreativnog osoblja i programskog vodstva iz poslovne politike kao i na način donošenje plana restrukturiranja javne televizije. Nekoliko sudionika i sudionica rasprave naglasili su kako je postojeći Zakon o HRT-u u suštini dobar, ali da se najproblematičniji dijelovi ovoga zakona odnose na način kako se on provodi i tumači u praksi (na primjer način odabira Programskog vijeća HRT-a).

Apelom za uspostavu vjerodostojnosti javne  funkcije HRT-a traži se da nadležno Ministarstvo kulture hitno provede nadzor nad upravljanjem i programskim razvojem HRT-a, a od Odbora za medije Hrvatskog sabora zahtjev za što skorijim održavanjem tematske sjednice o stanju i mjerama za zaustavljanje programske i organizacijske devastacije HRT-a. Tekst Apela potražite ovdje.  

Rasprava će započeti u 11 sati, u prostorijama P.E.N.-a u Zagrebu, Kuća Arko, Basaričekova 24.  

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 02.03.2012