Javno širenje znanstvene spoznaje | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Javno širenje znanstvene spoznaje

U organizaciji Hacklaba, fizičar elementarnih čestica i medijski umjetnik Yetkin Yilmaz drži predavanje i radionicu o vizualizaciji u fizici elementarnih čestica.

08.04.2017 , Zagreb - AKC Medika

U subotu, 8. travnja u 17 sati u AKC-u, Yetkin Yilmaz drži predavanje Fizika elementarnih čestica i kreativno kodiranje

Istraživanja u CERN-u duboko su povezana s digitalnom umjetničkom praksom. Algoritmi koji se koriste za razumijevanje digitalnih signala u pokusima vrlo su slični metodama koje se koriste u obradi digitalnih slika i videa. Nadalje, znanstvenici posjeduju određenu razinu razumijevanja stvarnosti, a umjetnici mijenjaju njena pravila kako bi kreirali nove svemire i novi smisao. Umjetnička kreativnost možda je upravo ono što znanosti treba kako bi napredovala u razumijevanju svemira putem proširivanja granica našeg znanja, ali i javnog širenja znanstvene spoznaje. Što više rastežemo načine razmišljanja, lakše zamišljamo mogućnosti među kojima se možda nalaze iduće znanstveno otkriće ili umjetnička revolucija. Razgovor će pratiti mini-radionica o vizualizaciji u fizici elementarnih čestica. Umjetnici će mozgati o novim idejama kako bi fiziku elementarnih čestica približili javnosti, naročito u umjetničkoj praksi. 

Preporučuje se donošenje vlastitog prijenosnika.

Yetkin Yilmaz je fizičar elementarnih čestica i medijski umjetnik. 10 godina radio je u CERN-u na CMS pokusu te paralelno producirao medijske projekte. Trenutno radi u Laboratoire de l'Accélérateur Linéaire u Francuskoj i organizira "Scope" amaterske radionice kodiranja s Nogozon kolektivom u Parizu.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 05.04.2017