Je li nas povijest iznevjerila? | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Je li nas povijest iznevjerila?

Međunarodna izložba Moving Forwards, Counting Backwards kustosica Antonije Majače i Ivane Bago bit će postavljena u meksičkom MUAC-u.

  • A
  • +
  • -
Mnogo je godina prošlo otkako je Željezna zavjesa pala. Tvrđava Europa danas se suočava s najgorom društvenom, političkom i ekonomskom krizom koju je ikad vidjela. Takozvana Istočna Europa još se sjeća svoje prošlosti i napuštene komunističke budućnosti. Prošla budućnost je mijenjana za obećanje paneuropske slobode i demokracije, a nekad "življena utopija" za prazni ekran beskrajne tranzicije i političke atmosfere zakašnjelosti i nedoraslosti. Diskursi o istočnoeuropskoj umjetnosti najčešće se konstituiraju oko formule "umjetnost unatoč totalitarizmu i represiji" koja nijemo implicira ideološki postulat da je zapadnoeuropska umjetnost bila izraz slobodnih individua. Ideja o umjetnosti kao transformativnoj društvenoj praksi je intrinzična komunističkom projektu, a korijene ima u povijesnim avangardama s početka dvadesetog stoljeća. Bez obzira na brojne razlike među zemljama bivšeg socijalističkog Istoka, one dijele stoljeće dugo uvjerenje o neodvojivosti umjetnosti i političko-emancipatorne imaginacije. Upravo tu međusobnu uvjetovanost izložba Moving Forwards, Counting Backwards želi istražiti. 

Izložba spaja umjetnike različitih generacija čiji su rad oblikovali prijelomi uzrokovani radikalnim promjenama u politici i umjetnosti tijekom kratkog dvadesetog stoljeća. Budući da vuku podrijetlo uglavnom iz socijalističkih zemalja, mogu dati odgovor na pitanje je li nas povijest doista iznevjerila. Njihove prakse istražuju potencijal za stvaranje novog političkog imaginarija temeljenog na ranim univerzalističkim idejama internacionalizma, jednakosti, solidarnosti i slobode. U pitanju su radovi koji ispituju nestabilne temporalnosti prošlih emancipatornih događaja i ponovno aktiviraju one dijelove prošlosti koji su danas zaboravljeni ili potisnuti unutar dominantnih diskursa. Izložba predstavlja splet ideje povijesnog napretka s umjetničkim i intelektualnim avangardističkim tradicijama i njihovim odjecima u sadašnjosti. Veza između ideologije, oblika, prijevoda i vremena ovdje je isprepletena s narativima o kolektivnom pamćenju i kolektivnom zaboravljanju kao i našoj sposobnosti da zamislimo zajedničku budućnost i budućnost zajedničkog.

Umjetnici i umjetnički kolektivi čiji će radovi biti predstavljeni na izložbi su Vojin Bakić, Chto Delat? & Vladan Jeremić, Collective Actions, Gorgona, Igor Grubić, Tibor Hajas, Irwin, Sanja Iveković, Julius Koller, Andreja Kulunčić, David Maljković, Kazimir Maljevič, Ahmet Ogut, Dan Perjovschi, Anri Sala, Mladen Stilinović, Nicoline van Harskamp, Želimir Žilnik i Artur Zmijewski.

Museo Universitario de Arte Contamporaneo ugostit će od 25. veljače do 25. ožujka 2012. izložbu Moving Forwards, Counting Backwards.

Izvor: DeLVE

 

Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 21.02.2012