To je politička ekonomija, budalo | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

To je politička ekonomija, budalo

Rosa Luxemburg Stiftung organizira u Beogradu tjedan razgovora o perspektivama Balkana i izložbu It’s the Political Economy, Stupid.

  • A
  • +
  • -

Nedelja razgovora o perspektivama za Balkan, od 30. rujna do 6. listopada, u organizaciji Centra za kulturnu dekontaminaciju i Rosa Luxemburg Stiftung, kroz osam panel diskusija i u društvu brojnih međunarodnih gostiju pokušat će približiti uzroke i posljedice socio-ekonomskog stanja u kojem se Europska unija i Balkan trenutno nalaze. Kako europska ljevica diskutira o krizi i mogućim alternativama? Kako izgledaju protesti na Balkanu i kako su formulirani problemi i zahtjevi? Kako se drži balkanska ljevica i kakve su joj perspektive?

Program će pratiti izložba It’s the Political Economy, Stupid (To je politička ekonomija, budalo), koja povezuje grupu kritičkih međunarodnih umjetnika. Kroz video radove, instalacije i printove, ova izložba otvara pitanje nije li došlo vrijeme da se odupremo disciplinirajućem diktatu kapitalističke logike i da, uz pomoć umjetnosti, započnemo spašavanje samog pojma društvenog. Izložbu su osmislili umjetnik iz Beča, Oliver Ressler, i kustos i pisac iz New Yorka, Gregory Sholette. It’s the Political Economy, Stupid već je uspješno gostovala u Grčkoj, SAD-u i Finskoj.

Na izložbi sudjeluju Filippo Bert, Libia Castro i Ólafur Ólafsson, Paolo Cirio, Institute for Wishful Thinking, Noel Douglas i drugi.

Tjedan će biti otvoren 30. rujna u 18 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju predstavljanjem programa, izložbe, umjetnika i razgovorom o politici vizualne reprezentacije krize i protesta. Sudjeluju Noel Douglas, Grupa ŠKART i Udruženje Kurs.

Na panel diskusijama tijekom tjedna najavljeni su sudionici Michel Husson, Marko Kostanić, Gabriel Sakellaridis, Sašo Furlan, Mariya Ivancheva, Zdravko Saveski, Artan Sadiku, Lilijana Burcar, Dora Levačić, Vedrana Bibić i drugi.

Za preuzimanje publikacija koje će biti predstavljene tijekom programa, posjetite internetsku stranicu Rosa Luxemburg Stiftung gdje možete pronaći i cjeloviti program diskusija.

Izvor: CZKD / Fotografija: David Plakke

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 25.09.2013