To je Vlasta | kulturpunkt

Video

To je Vlasta

Televizija Student vodi nas na izložbu Vlaste Delimar u Muzeju suvremene umjetnosti.

 

Umjetnički rad Vlasta Delimar započinje krajem 70-tih godina, u vrijeme kada je postkonceptualistička scena u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji u punom intenzitetu. Od samih početaka svog djelovanja na direktan način, vrlo samosvjesno gradi svoj umjetnički opus. Druženje s Grupom šestorice autora i umjetnicima koji su se okupljali oko alternativnog radnog i izložbenog prostora Podroom te kasnije Galerije proširenih medija, odredili su smjer i oblike njezinog umjetničkog djelovanja. Godine 1978. započinje suradnju i emotivnu vezu sa Željkom Jermanom, koja će obilježiti prve godine njezina umjetničkog rada.

U radovima nastalim tijekom osamdesetih, koji uključuju fotografiju, kombinirane tehnike i medije, instalacije i performanse, Vlasta Delimar ispituje status žene kao društvenog i kreativnog bića, odnosno njezine mnogostruke uloge kao domaćice, majke, umjetnice, ljubavnice… proširujući domete vlastite senzibilnosti i senzualnosti. Godine 2003. Vlasta Delimar radi niz akcija s Milanom Božićem pod zajedničkim nazivom Provesti noć... Odabirući napuštenu povijesnu arhitekturu u kojoj provodi noć sa svojim suradnikom, umjetnica nastoji skrenuti pozornost na kulturne vrijednosti objekata, želi im "udahnuti" novu energiju - kao novi početak - ukazati na potrebu njihove revitalizacije.

Kontinuitet izvedbi performansa od kraja sedamdesetih do danas, uključujući intimne performanse, često provokativne, ili danas već antologijske (Lady Godiva, Zagreb, 2001.), svrstava Vlastu Delimar, uz Tomislava Gotovca, u najvažnije hrvatske protagoniste body arta. Godine 2005. Vlasta Delimar započela je projekt Moja zemlja Štaglinec koji je prerastao u tradicionalni međunarodni skup umjetnika, na imanju u selu Štaglinec nedaleko Koprivnice. Tema manifestacije je zemlja u svim aspektima, od praiskonskog do metafizičkog poimanja zemlje, koju umjetnici interpretiraju kroz performanse i akcije, instalacije, video, fotografiju i zvučne radove. 

U sklopu izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti umjetnica izvodi dva performansa: Poziv na druženje (posvećeno Jermanu) i Moj privremeni dom. Performans Poziv na druženje odvijat će se na mobilnoj pozornici koja će biti postavljena svaki dan na drugom mjestu: unutar muzeja, ispred muzeja, na autobusnoj stanici ispred muzeja, na tramvajskoj stanici ispred muzeja... Umjetnica će s gostima uz ručak razgovarati o umjetnosti. Performans će se snimati videom i istovremeno i prikazivati na ekranima unutar muzeja. Performans Moj privremeni dom odvijat će se u izložbenom prostoru MSU-a, koji će privremeno postati dom umjetnice u kojem će živjeti i raditi tijekom trajanja izložbe.

Kustosica je izložbe Martina Munivrana, a izložba je otvorena do 24. kolovoza. Autorice su priloga Marina Nikolić i Maruška Đukić.