Jedan ili više šahtofona | kulturpunkt

Video

Jedan ili više šahtofona

U suradnji s platformom Operacija grad: Upgrade i u sklopu konferencije Otvoreni grad – prema Interkulturnom društvenom centru, Damir Bartol Indoš predstavio je svoju novu audio-vizualnu instalaciju.

Instalacija Jedan ili više šahtofona osnova je za dva umjetnička rada Damira Bartola Indoša: performans E.P.Z. i reflektofonsku instalaciju/performans 9,81 m akceleracionizma. Performans E.P.Z. oslanja se na poeziju Williama S. Burroughsa i jednu afričku dječju horor priču. Rad istražuje riječ "virus" u značenju i zvučnosti, polazeći od priče o nultom pacijentu (Ebola Patient Zero) zapadnoafričke epidemije ebole – dječaku za kojeg se vjeruje da je izazvao epidemiju zarazivši se virusom putem sviranja instrumenta napravljenog od drveta u kojemu žive šišmiši. Drugi Indošev rad, 9,81 m akceleracionizma, polazi od umjetničkog spajanja tekstova #Ubrzati: Manifest za akceleracionističku politiku Nicka Srniceka i Alexa Williamsa, #Kritika Manifesta za akceleracionističku politiku Mckenzieja Warka i O Ubrzanju Vlade Kristla. "Spirale zmije znatno su složenije od rovova krtičnjaka" teza je koju rad prakticira: Šahtofonist Krtica u unutrašnjosti konstrukcije i Šahtofonistica Zmija u vanjskom prostoru izvode tekstualne fragmente snimljene i izgovorene u reflektofonima, u 3 x 4 vokalno-instrumentalne cjeline koje traju 9,81 minuta. Mehanička tijela ruku ulaze u prostor mehaničkih tijela opruga, križaju se i rastežu opruge, podlaktice, nadlaktice, šake i prsti u najvećoj blizini spirala u potrazi za prstohvatom fonije. Opruge prisiljavaju ruke na vibriranje, na zvučnost njihovih molekula, proizvodnju fonije rukama-oprugama.

E.P.Z. su izveli Damir Bartol Indoš, Tanja Vrvilo i Helge Hinteregger, a 9,81 m akceleracionizma Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo.

Organizatori ove izložbe - održane 15., 16. i 17. listopada 2016. u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo u sklopu konferencije Otvoreni grad – prema Interkulturnom društvenom centru - su Udruženje za razvoj kulture "URK”, Klub Močvara, KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse te Operacija grad: Upgrade.