Jedanaest godina slanja signala | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Jedanaest godina slanja signala

Na tribini Od korica do korica gostuju Katarina Luketić i Dušanka Profeta, suvlasnice i urednice Naklade Pelago, jedne od najcjenjenijih hrvatskih izdavačkih kuća.

10.03.2015 , Zagreb - Booksa
  • A
  • +
  • -

Ove godine Pelago slavi jedanaesti rođendan. Te 2004. godine dvije su prijateljice, Katarina Luketić i Dušanka Profeta, odlučile otvoriti izdavačku kuću i u njoj raditi knjige koje i same vole čitati. Tako je nastala Naklada Pelago, mala izdavačka kuća (ili kolibica, kako znaju reći) čiji je logotip svjetionika dobro poznat svima koji pomno prate što se objavljuje u Hrvatskoj.

Među autorima čije su knjige uredile i objavile nalaze se poznata imena kao što su Italo Calvino, John Fowles, Cees Nooteboom, Julio Cortázar, Roland Barthes... Istovremeno, zahvaljujući Pelagovom svjetioniku svoj su put do domaćih čitatelja pronašle i knjige dotad nepoznatih a vrijednih autora i autorica kao što su Tove Jansson, Jesper Juul, Tatjana Tolstoj, Isabel Fonseca, ili Pascal Quignard.

Koja zadovoljstva i koje gnjavaže krije posao vlasnice i urednice izdavačke kuće, hoće li stvarno tiskane knjige nestati onako kako polako, ali sigurno nestaju CD-i, što je u izdavaštvu danas bolje i lakše a što kompliciranije i teže no što je bilo prije jedanaest godina? Koji je uopće smisao baviti se knjigama u svijetu koji je iz dana u dan sve više digitalan i pun slika, a sve ispražnjeniji od teksta? Ovo su neka od pitanja koja će postaviti voditeljica tribine Miljenka Buljević a na njih će odgovore ponuditi Dušanka Profeta i Katarina Luketić u utorak, 10. ožujka.

Za svoj jedanaesti rođendan Naklada Pelago počastit će čitateljice i čitatelje sjajnim popustima od 20-70% na svoja izdanja koja će biti dostupna online, na njihovoj stranici www.pelago.hr , ali i u klubu Booksa, od utorka, 10. ožujka, do subote, 14. ožujka, od 11 do 19 sati.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 05.03.2015