Jedina godišnja nagrada za mlade likovne umjetnike | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Jedina godišnja nagrada za mlade likovne umjetnike

Osnovana 2001. i po prvi puta realizirana 2002. godine, Nagrada Radoslav Putar je godišnja nagrada za najboljeg mladog likovnog umjetnika do 35 godina starosti u Hrvatskoj.

  • A
  • +
  • -
Žiri sastavljen od prošlogodišnjeg dobitnika Nagrade Radoslav Putar Davora Sanvincnetija, umjetnice Lise Harlev, likovnog kritičara Marka Goluba te kustosa Olge Majcen Linn i Mladena Lučića izabrao je u prvom krugu četvero finalista koji će se 10. lipnja predstaviti na zajedničkoj izložbi FINALE 2011! u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici.

Kao i svake godine, tako i ove, ulazak u finale priznanje je umjetnicima koji se natječu za Nagradu, za njihovu kvalitetu, hrabrost, izbor tema i načina predstavljanja i izražavanja svojih stavova u radovima nastalima tijekom proteklih 18 mjeseci.

Podsjećamo da dobitnik Nagrade Radoslav Putar dobiva tjedni boravak na studijskom programu u New Yorku, i samostalnu izložbu u Zagrebu, po prvi puta u Galeriji Academia Moderna koju Institut za suvremenu umjetnost odnedavno dijeli zajedno s organizacijama Academia Moderna i Institutom za suvremenu arhitekturu.

Ovogodišnji finalisti Nagrade Radoslav Putar su Dora Budor (1983) i Maja Čule (1984) te Ana Hušman (1977), Nina Kurtela (1981) i Marko Marković (1983).

Nagrada nosi ime Radoslava Putara, istaknutog povjesničara umjetnosti, kritičara i kustosa, koji je svojim radom bitno usmjerio hrvatsku kulturnu scenu prema suvremenom likovnom jeziku. Njegov rad važan je i s društvenog aspekta jer je promovirao ideje demokracije i zagovarao dijalog, toleranciju, slobodu izražavanja i otvorenost prema drugim kulturama. Danas je teško zamisliti u kojoj mjeri je njegov rad bio herojski, a sasvim se pouzdano može ustvrditi da je njegov doprinos teoriji i praksi ključni segment suvremene hrvatske umjetnosti i kulture. Inicijativa da se nagradu imenuje Nagradom Radoslava Putara zrcali želju Instituta za suvremenu umjetnost da promovira jasne stavove, aktivno sudjelovanje i visoke profesionalne standarde, kao alate afirmacije demokratskih procesa, međuovisnih s razvojem kulture, kulturnih institucija i umjetnosti u Hrvatskoj.

Izvor: SCCA / Foto: Nina Kurtela, Transformance
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 06.05.2011