Jedini kriterij: životnost | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Jedini kriterij: životnost

Antun Maračić novi je voditelj zagrebačke Galerije Forum, čiji je budući program predstavio na konferenciji za medije.  

  • A
  • +
  • -

Na konferenciji za novinare koja je održana 22. veljače u Kulturno informativnom centru (KIC) u Zagrebu, predstavljen je novi voditelj Galerije Forum. Ovu galeriju koja već 45 godina djeluje u samom centru Zagreba, od sada će voditi Antun Maračić, multimedijalni umjetnik i bivši ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik.

Maračić je iznio svoju viziju programa i smjera djelovanja Galerije Forum, istaknuvši kako želi osmisliti program utemeljen na umjetnosti koja je u dosluhu s vremenom i prostorom u kojem stvara, koja je misleća i samopromišljajuća, aktivna i kritična, osjetljiva na okolnosti u kojima nastaje. “Izložbeni program treba biti obilježen aktualnošću te visokim standardom, kako samog umjetničkog materijala tako i načina njegove prezentacije. Umjetnost koja će se izlagati, ali i stvarati na licu mjesta, nije ograničena ni medijem ni stilskim oznakama; uz suvremene načine izražavanja kao što su video, instalacije i performansi, nisu isključeni ni tradicionalni mediji, poput slikarstva i kiparstva. Jedini kriterij koji se nameće je životnost djela, tj. njegov aktivni odnos prema svom prostorno-vremenskom kontekstu. Pritom će se voditi računa kako o suvremenim tako i o prethodećim autorima, poštovat će se tradicija galerije, izlagat će se i djela njezinih osnivača, posebno u prigodama obljetnica, kako autora samih tako i galerije koja iduće godine slavi 45 godina od svog osnutka”, kazao je Maračić o budućem programu.  

Prva najavljena izložba bit će Vodič za galeriju zagrebačke umjetnice Božene Končić Badurine, čije je otvorenje zakazano za 5. ožujka. Autorica će svojim načinom razmišljanja i rada - osvještavanjem prostora galerije, njezinog urbanog konteksta, naglašavanjem interaktivnog odnosa interijera i eksterijera, sadašnjeg trenutka i povijesti Galerije Forum, pričom o njezinu osoblju - ostvariti izložbu kao paradigmu novog programa i njegovih atributa. 

Na konferenciji su također predstavljeni novoizabrani članovi savjeta Galerije Forum. To su redom: Siniša Labrović, Boris Cvjetanović, Marko Golub, Tina Gverović, Duje Jurić, Božena Končić Badurina, Ivan Kožarić, Ivana Mance, Tomislav Pavelić, Slaven Tolj, Đuro Seder i Vlasta Žanić. Za predsjednika savjeta Galerije Forum imenovan je Siniša Labrović. 

KP / KIC

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 22.02.2013

VEZANE VIJESTI

Čerupanje i rasprodaja

Unatoč podršci struke, Antun Maračić više nije ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik.

Podrška Maračiću

Petero autora zabranilo je izlaganje svojih radova u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik zbog nepravilnosti u provedbi izbora za mjesto ravnatelja te ustanove.