Jedinstven ključ za čitanje performansa | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Jedinstven ključ za čitanje performansa

U sklopu riječkog predstavljanja knjige Kronotop hrvatskoga performansa Suzane Marjanić organiziran je popratni program uz razgovor, nove izvedbe i glazbeni projekt.

01.02.2015 , Rijeka - MMSU
  • A
  • +
  • -

Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas prvo je cjelovito djelo o povijesti hrvatskog performansa. U trosveščanoj, bogato ilustriranoj i vrhunski dizajniranoj znanstvenoj monografiji s više od 2.000 stranica i 2.700 fotografija, pokrivena je povijest umjetnosti performansa u Hrvatskoj od dadaističkih uličnih akcija zagrebačke grupe srednjoškolaca Traveleri 20-ih godina prošloga stoljeća pa sve do danas.

Katalogizacija umjetnosti performansa u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti ostvarena je u preglednom smislu prema izvedbenim centrima (Zagreb, Split, Dubrovnik, Pula – Labin, Rijeka, Osijek, Varaždin), i to upravo zbog izvedbene energije tih urbo-toposa (knjigu tako i čine poglavlja-gradovi). Svaka cjelina popraćena je uvodnom znanstvenom studijom i intervjuima s umjetnicima, koji zajedno pružaju jedinstven ključ za čitanje performansa – umjetničke forme koja je često omalovažavana.

U knjizi su objavljena 149 razgovora što ih je autorica Suzana Marjanić vodila i objavljivala od 1999. u dvotjedniku Zarez, tako da razgovori imaju dokumentaristički karakter. Taj razgovorni, praktični dio knjige prati kronologiju, odnosno kronotop (u Bahtinovu određenju) hrvatskoga performansa, čime se i živom riječju njihovih aktera ocrtava taj izuzetno značajan žanr žive umjetnosti u našoj regiji.

O knjizi i riječkoj sceni umjetnosti performansa govorit će  autorica Suzana Marjanić, umjetnik performansa i voditelj MMC galerije OK Damir Čargonja, povjesničar umjetnosti i viši kustos Branko Cerovac i umjetnik Slaven Tolj, ravnatelj MMSU-a. Uz razgovor o knjizi u programu će se s novim izvedbama predstaviti riječki umjetnici peformansa Tajči Čekada i Krešo Kovačiček sa suradnicima.

Nakon predstavljanja knjige i izvedbe performansa program završavamo s druženjem i koncertom JMZM, glazbenim projektom ili bendom ili zvučnom instalacijom dvojice glazbenika Josipa Maršića i Zorana Medveda

Predstavljanje će biti održano u nedjelju, 1. veljače, u riječkom MMSU-u.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 30.01.2015