Jedinstvena poetika nijemog filma | kulturpunkt

Najave Festival

<

Jedinstvena poetika nijemog filma

Centar za kulturu Trešnjevka ponovno će postati okupljalište poklonika jedinstvene poetike.

09.11.2017 - 11.11.2017 , Zagreb - Centar za kulturu Trešnjevka

FOTO: PSSST! press

11. PSSST! Festival nijemog filma počinje u četvrtak 9. studenog a traje tri dana tijekom kojih će se za glavnu nagradu Velikog Brcka i nagradu publike, natjecati 25 suvremenih kratkometražnih filmova iz 15 zemalja s 5 kontinenata.

Festival prikazuje i klasike iz zlatnog doba nijemog filma – tema je Film i grad, posjetitelji će moći vidjeti ostvarenja Fritza Langa, Georga Wilhelma Pabsta, Waltera Ruttmanna i drugih velikana u čijim se filmovima vide gradske teme, gdje je grad pozornica gegova, neuroze i tjeskobe modernog čovjeka.

Posebna pozornost posvećuje se i hrvatskoj nijemofilmskoj baštini. U suradnji sa Hrvatskim filmskim arhivom, odjelom Hrvatskog državnog arhiva ove godine publika će vidjeti kako je najvažniji hrvatski redatelj prve polovice 20. stoljeća, Oktavijan Miletić vidio Zagreb kroz svoje nadahnute dokumentarne filmove. Festival se pridružuje i proslavi stote godišnjice prvog hrvatskog igranog filma Brcko u Zagrebu prigodnom izložbom i prezentacijom poštanske marke posvećene Brcku.

Posebnost festivala je i živa glazbena pratnja vrhunskih improvizatora koji godinama oduševljavaju publiku svojim glazbenim izričajem. Četvrtak je rezerviran za pijanista Vitomira Ivanjeka, u petak će festival obogatiti Sunrise Session, a u subotu filmove prate Kaplowitzi.

Na matineji za djecu bit će prikazano 11 suvremenih dječjih nijemofilmskih ostvarenja.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Detaljniji program 11. PSSST!-a potražite ovdje.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 09.11.2017