Jedinstveni front samoorganizacije | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Jedinstveni front samoorganizacije

Studije konteksta beogradskog Centra za kulturnu dekontaminaciju ugostit će Zorana Pantelića i razgovor o alternativnim društvenim praksama Druge novosadske scene 1980-ih.

FOTO: CZKD

  • A
  • +
  • -

Nastanak, društveni kontekst i alternativne društvene prakse Druge novosadske scene 1980-ih, jedinstvenog fronta samoorganiziranih umjetnika u Novom Sadu, tema su razgovora koji će 13. lipnja biti održan u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu. Gost je razgovora Zoran Pantelić, a razgovor je dio programa projekta Studije kontekstaDruga novosadska scena egzistirala je u potpunosti unutar privatne sfere, odnosno uglavnom po kućama i stanovima njegovih protagonista. Razgovor pod nazivom Uvod u fenomenologiju Druge novosadske scene 1980-ih moderirat će Nenad Vujić

Studije konteksta dugoročni su projekt Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) i partnera u Nišu, Subotici te Novom Pazaru. U formi samoorganiziranog obrazovanja, sudionici se upoznavaju s nasljeđem suvremenih kritičkih praksi i povijesti politika emancipacije te dobivaju priliku sudjelovati u proizvodnji javnih događanja u suradnji sa širom zajednicom CZKD-a u okviru različitih formi tečajeva, rada u produkcijama, putem javnih konzultacija, diskusija, intervjua. Cilj je Studija konteksta preispitivanje značenja javnosti i "javnog", otvaranje prostora kritičkih praksi u odnosu na neposredno okruženje i nasljeđe civilnog društva.

Zoran Pantelić je umjetnik, producent i pedagog, kustos, urednik i autor. Godine 1993. osnovao je umjetničku asocijaciju Apsolutno, kolektiv koji je tijekom devedesetih djelovao na polju interdisciplinarnih umjetničkih projekata i medijskog pluralizma. Od 1995. godine sudjeluje na međunarodnim simpozijima i konferencijama posvećenim kulturi novih medija. Osnivač je i član Centra za nove medije – kuda.org koji je posvećen novim tehnologijama, umjetnosti i politici. Od svog osnivanja 2001. godine, kuda.org okuplja umjetnike, teoretičare, medijske aktiviste, istraživače proizvodnih odnosa u kulturi, suvremene umjetničke prakse i teorije, urbanizma, kritike novih tehnologija i društveno-političkih tema. Pored organiziranja predavanja, konferencija i izložba, kuda.org koncipira i uređuje izdavački projekt kuda.read.

Izvor: CZKD

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 13.06.2014