Jesen na Trećem | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Jesen na Trećem

Treći program HTV-a najavljuje nove emisije iz kulture, znanosti i povijesti.

  • A
  • +
  • -

Emisija Treći element bit će emitirana četvrtkom u 22.50 sati, a bavit će se fenomenima i problemima prirodnih znanosti. Sastojat će se od 20-minutnog tematskog razgovora u studiju s dva voditelja i dva gosta. Voditelji su mladi znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Marko Košiček i dr. sc. Saša Ceci koje će razgovor moderirati, ali i u njemu aktivno sudjelovati. 

Treća povijest voditelja Tvrtka Jakovine i urednice Lade Džidić bavit će se fenomenima povijesne znanosti. Povod za razgovor, priloge i reportaže bit će u emisiji prikazan igrani ili dokumentarni film i izbor iz arhivskog materijala HRT-a, a u njoj će gostovati povjesničari, arheolozi, ali i sudionici zbivanja, diplomati, vojnici, znanstvenici te svi oni koji su imali prigodu "stvarati povijest". Emisija će, uz izbor povijesnih tema, obrađivati i aktualna zbivanja. 

U nedjeljom terminu, od 9 do 12 sati, emitirat će se Dobro jutro – Kultura, mozaično-kulturno-obrazovna emisija u kojoj će gosti najavljivati najvažnija zbivanja iz područja kulture, umjetnosti, obrazovanja i znanosti. Osim razgovora, u emisiji će biti prikazane reportaže i prilozi iz područja filma, književnosti, kazališta, opere i ozbiljne glazbe, baleta, suvremenog plesa, slikarstva, arhitekture, znanosti i obrazovanja. Cilj emisije koju će voditi Dražen Ilinčić jest "afirmacija kulture, umjetnosti i obrazovanja u televizijskom medijskom prostoru". 

Nedovoljno zastupljenu javnu kritiku različitih segmenata i događaja u kulturi od jeseni ćemo moći pratiti na Trećem programu u novoj emisiji STAND-UP3. U emisiji ćemo u kratkoj formi u trajanju od pet minuta gledati kritičare svih područja koji će analizirati aktualna kulturna događanja u Hrvatskoj. Emisija STAND-UP3 pokušat će pridonijeti iznošenju objektivne kritike, naputka i vodiča kroz umjetnička djela. Autorica ideje je Snježana Samac.

Srijedom u 22.15, u Intervjuu tjedna gledatelji će moći vidjeti biografske intervjue s osobama koje su toga tjedna u središtu kulturnog interesa. Cilj je gledatelje ozbiljno, predano i studiozno upoznati s važnim osobama iz područja kulture, umjetnosti i znanosti, a to bi se ostvarilo nizom trajno vrijednih intervjua. Urednica i voditeljica emisije je Renata Margaretić Urlić.

Od ponedjeljka do četvrtka u 21.45 emisija Trikultura će istraživati teme nedovoljno zastupljene u hrvatskom medijskom prostoru. Teme iz područja arhitekture i dizajna, vizualnih umjetnosti, kazališta, ali i novih medija, tehnologije i pop-kulture pod uredničkom će palicom Ivane Antnunović Jović obrađivati Marko Golub i Hrvoje Pukšec

Cilj emisije Treća runda "zaokupiti je pozornost gledatelja koji prate kulturu, obrazovanje i znanost, civilno društvo i prava manjina te ih potaknuti da zauzmu stav o tematici koja će se problematizirati u emisiji". Emisija će ići uživo svakog utorka uživo od 22.20 do 22.50 sati, a urednici i voditelji Domagoj Novokmet i Jelena Jindra svaki će tjedan, "isprovocirani prvim rundama važnih kulturnih i društvenih tema, ugostiti njihove glavne aktere da bi raščistili 'problem' ili pokrenuli daljnju raspravu". 

Izvor: tportal

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 09.09.2013