Jesenski UrbanFestival | kulturpunkt

Najave Festival

<

Jesenski UrbanFestival

U sklopu festivala bit će održane dvije neobične gradske ture za koje su počele i prijave.

06.10.2011 - 09.10.2011 , Split - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

UrbanFestival se od svojeg prvog izdanja 2001. godine kroz selekciju programa i specifične organizacijske oblike bavi pitanjima javnoga prostora i javnosti u najširem smislu. U društvenoj klimi pojačane privatizacije prostora okupljanja, atomizacije društva i vrlo intimizirane i pojedinačne konzumacije, bitnim se čini uvijek nanovo otvarati i afirmirati mjesta kolektivne konzumacije, kao i aktivne participacije što šire publike/javnosti. Realizacija programa redovito je orijentirana na javne prostore i površine: ulice, trgove, parkove, trgovačke centre, sredstva javnog prometa s namjerom širenja područja djelovanja izvan zaštićenih zidova galerija i kazališta te animiranja javnih prostora kao prostora su-postojanja, konfrontacije različitih pogleda, pa i mogućih antagonizama.

U ozračju reprezentacijske kulture i rastućeg broja festivala, UrbanFestival zamišljen je prije kao platforma, mjesto eksperimenta, struktura koja je spremna reagirati na lokalne potrebe i intervenirati u neposredni kontekst. Poimanje grada kao prostora koji postoji neovisno o objektima i praksama koji su u njega ugrađeni, kao mjesta koje regulira naše svakodnevne prakse, grada kao izraza i sredstva državne moći ili surovog interesa kapitala, odlučili smo zamijeniti političkim poimanjem grada – grad kao mjesto koje uvijek i nanovo proizvode prakse građana.

Tako će u ovom jesenskom blogu od 6. do 9. listopada javni gradski prostori i kino Grič postati pozornica UrbanFestivala koji je podijeljen u četiri cjeline: Prostor grada kao poprište borbe, Skrivene povijesti: ideologije i identiteti grada te Otpor nastajanju javnog prostora te posljednji – U procjepu: istraživanje socijalnih prostora između privatnog i javnog.

Za prvi dan festivala najavljeno je predavanje Srećka Horvata Walk like an Egyptian, a Ana Zubak predstavit će svoj rad The big picture.  Za drugi dan, između ostalog, rezervirano je predstavljanje festivala Sedam dana stvaranja koji je bio održan u kolovozu u Pazinu.  Treći dan svi su pozvani na druženje na terasi Kluba SC-a u sklopu programa Urbani povrtnjak, a posljednji dan festivala obilježit će ture po gradu Dubravke Sekulić i Michelle Teran. U tijeku su i prijave za navedene gradske ture autobusom putem emaila ana@urbanfestival.hr.

Tu je i filmski dio programa UrbanFestivala koji će se održati u kinu Grič. Petar Milat, filozof i teoretičar, sastavio je filmski program pod nazivom Vizualni kolegij: O zgradama i ljudima unutar kojeg možete pogledati tri zanimljiva naslova koja pričaju o interakciji prostora i čovjeka: Marseille i Orly, redateljice Angele Scahnelec te Loos Ornamental redatelja Heinza Emigholza. Sve filmske projekcije su besplatne.

Detaljan program i raspored događanja potražite ovdje.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 29.09.2011